Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vierdaagse pakt diplomalopen aan

  •  
15-11-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De organisatie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat paal en perk stellen aan het aantal lopers, dat een kortere afstand loopt dan volgens de reglementen zou moeten. Deze wandelaars krijgen daarvoor geen Vierdaagsekruisje, maar een diploma.
Komend jaar mogen maar maximaal vierduizend diplomalopers meedoen. Dat aantal gaat in de jaren daarna nog verder naar beneden, zo heeft de organisatie dit weekeinde besloten.
Het besluit is een gevolg van een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling in januari van dit jaar. De commissie bepaalde toen na een klacht van een 32-jarige mannelijke wandelaar uit Sneek dat de Vierdaagse discrimineerde door vrouwen een medaille te geven voor viermaal 40 kilometer lopen, terwijl mannen het kruisje pas krijgen als zij viermaal 50 kilometer hebben afgelegd.
Het verschil in de te lopen afstand is ooit bepaald, omdat vrouwen met viermaal 40 kilometer lopen fysiek dezelfde prestatie zouden leveren als mannen, die elke dag 10 kilometer verder lopen. Na de uitspraak van de commissie heeft de Vierdaagseleiding aan twee universiteiten gevraagd dat veronderstelde verschil nog eens te onderzoeken. Dat heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd dat een verandering van het reglement zou rechtvaardigen, aldus een woordvoerder van de Vierdaagse.
,,Maar we constateren wel dat steeds meer mensen voor een diploma meelopen. Aangezien de Vierdaagse van oorsprong een prestatietocht is, is dat niet de bedoeling. Niet voor niets is het Vierdaagsekruisje een officiele onderscheiding'', stelt Vierdaagsemanager Wim Jansen. Om die reden lag het Vierdaagsekruis na het overlijden van Prins Claus naast zijn andere officiele lintjes bij de kist. Of de Vierdaagseleiding op termijn diplomalopen helemaal gaat verbieden, is nog niet bekend.
Volgend jaar mogen zich maximaal 47.500 deelnemers inschrijven. Mensen die dit jaar hebben gelopen, kunnen zich tussen 7 februari en 11 maart opnieuw aanmelden. Zij zijn dan verzekerd van een startbewijs. Daarna volgt tussen 14 maart en 15 april een tweede inschrijvingsronde. Deze inschrijvers moeten loten om een plek. Daarna is de inschrijving definitief gesloten.
De organisatie bepaalde dit jaar voor het eerst een maximaal aantal inschrijvingen. Dat veroorzaakte heftige taferelen, aangezien het aantal startbewijzen in een mum van tijd op was. Veel mensen die al tientallen jaren meelopen, konden daardoor niet meer meedoen. Jansen: ,,We moeten een grens stellen, want meer dan ongeveer 45.000 wandelaars kunnen we echt niet hebben. Dan kunnen we de veiligheid niet meer garanderen en lopen de mensen bovendien veel teveel op elkaars hakken.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor