Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vier op de vijf auto’s in Noorwegen is elektrisch

  •    •  
03-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
446 keer bekeken
  •  
electric-car-gf6ce227a2_1920

© andreas160578 via Pixabay

Bijna vier op de vijf personenauto's die vorig jaar in Noorwegen zijn verkocht zijn elektrisch aangedreven en dat is mogelijk gemaakt ruim te subsidiëren. Dat is een nieuw record en veel meer dan het gemiddelde in Europa en in Nederland.

Volgens de Norwegian Road Federation (OFV) zijn er afgelopen jaar 138.265 nieuwe elektrische auto's op kenteken gezet in het Scandinavische land. Dat komt overeen met bijna 80 procent van de totale autoverkopen. In 2021 bedroeg dit percentage nog 64,5 procent. Ter vergelijking: in de Europese Unie maakten elektrische auto's nog geen 9 procent uit van het totaal in de eerste negen maanden van 2022.

Mogelijk door subsidies

In Nederland is het aandeel elektrische auto’s in het totale aantal auto's dat op kenteken is gezet afgelopen jaar 23,5 procent. Dat is wat hoger dan een jaar eerder, maakten BOVAG en RAI onlangs bekend. Noorwegen is een grote producent van olie en gas voor de export en is ook niet van plan daarmee te stoppen. Tegelijkertijd heeft Noorwegen de afgelopen jaren de overstap naar elektrische voertuigen enorm gesubsidieerd. Dit was mogelijk in Noorwegen vanwege het ruime budget uit het olie- en gasfonds.

Waterkracht en windenergie

Noorwegen is volledig zelfvoorzienend qua duurzame elektriciteit uit voornamelijk waterkracht en windenergie. Toch is sinds 1965 de CO2-uitstoot per geproduceerde energie-eenheid in Noorwegen niet gedaald. Noorwegen streeft er naar om 2030 klimaatneutraal te zijn. Dit gaan ze onder andere bereiken door CO2 op te slaan onder de Noordzeebodem.

Bron: ANP en Centraal Planbureau

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.