Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vier het leven van de Japanse duizendknoop

  •    •  
30-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7884 keer bekeken
  •  
japanse_duizendknoop_janjoost_RS

Japanse duizendknoop, een invasieve exoot

© janjoost

De Japanse duizendknoop: voor natuurbeheerders een ware horrorplant. Hij groeit op sommige plekken in Nederland zo goed, dat hij de inheemse planten verdringt. Kunstinstelling Mediamatic organiseert een drieweeks Japans duizendknoopfestival om ook de positieve kanten van de plant eens te belichten. Zo kun je kleding verven met kleurstof uit de duizendknoop, een muziekinstrument maken van de stengels, en worden er ook heuse duizendknoopgerechten geserveerd. We filmden ons bezoek aan het festival.

Invasieve exoot

"De duizendknoop doet het goed op plekken waar het ecosysteem verstoord is" zegt Willem Velthoven, oprichter van Mediamatic, een instelling vlakbij het Centraal Station in Amsterdam. "De wortels leven hier onder de grond en in de lente komen hier die groene stengels uit. Dit gebiedje is vaak op de schop gegaan, dus de Japanse duizendknoop, een echte pionier, vindt het hier heerlijk." 

Schermafbeelding 2023-04-28 154034

Willem Velthoven

© Vroege Vogels TV

Koken met de duizendknoop

Binnen zijn er verschillende exposities, zo is er een kunstenaar die meubels maakt van Japanse duizendknoop kun je dineren met gerechten gemaakt van duizendknoop, of een cocktail drinken met duizendknoopsiroop. "Het smaakt eigenlijk een beetje naar rabarber. Het heeft iets heel fris, echt een fruitig drankje kun je ervan maken, ik ben fan" zegt Velthoven. "We doen erg ons best om voorzichtig met de plant om te gaan, daarmee werken we ook samen met ecologen en bestrijders uit de stad. Ik denk juist dat het belangrijk is dat mensen de plant beter leren kennen, omdat herkenning een belangrijk onderdeel is van de bestrijding," aldus Velthoven.

Zorg er wel altijd voor dat je plantenresten van de Japanse duizendknoop weggooit in de prullenbak, dus niet bij het compost of laten rondslingeren!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.