Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verzet tegen meer CO2-beperking

  •  
26-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2.jpg
Frankrijk en Duitsland hebben dinsdag uitermate koel gereageerd op een plan van de Europese Commissie om de CO2-beperking aan te scherpen van 20 naar 30 procent vergeleken met de uitstoot in 1990. EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) presenteert het rapport woensdag.
,,Wij delen onze zorgen over het voorstel van de Commissie'', zei de Franse minister Christian Estrosi (Industrie) in een gezamenlijke persconferentie met de Duitse minister Rainer Bruederle (Economie). Bruederle: ,,We geloven dat we onszelf iets meer tijd moeten geven na de mislukte klimaattop in Kopenhagen''.
Het Europese bedrijfsleven reageerde eveneens afwijzend. ,,De toename zendt het verkeerde signaal naar het bedrijfsleven in een tijd van economische crisis'', stelde Jürgen Thumann van de ondernemingsfederatie BusinessEurope.
EU-commissaris Hedegaard komt met het idee voor een scherper klimaatdoel onder meer wegens de recessie. Die zorgde al voor fors minder uitstoot van broeikasgas CO2.
Volgens een uitgelekt ontwerp van haar rapport blijken de kosten van CO2-beperking inmiddels een derde goedkoper dan gedacht. De geplande reductie van 20 procent in 2020 kost slechts 48 miljard euro in plaats van de verwachte 70 miljard euro. Bovendien zijn er minder kosten voor de gezondheidszorg (3,5 tot 8 miljard euro) en minder brandstofkosten (tot 14 miljard euro).
De EU wilde voorheen de doelstelling pas verhogen als grote landen bij de VN-klimaattop in Kopenhagen zouden meedoen met een krachtig akkoord. Zo'n overeenkomst bleef echter uit.
Om de verhoging naar 30 procent te halen oppert de EU-commissaris om uitstootrechten te verplichten in meer sectoren, zoals landbouw en transport. Ze wil ook minder CO2-uitstootrechten gratis uitdelen. De commissaris stelt ook voor om de Europese regiosubsidies aan te wenden voor klimaat.
Milieuorganisatie Greenpeace is verheugd over het rapport. ,,Een beperking van 30 procent is de beste garantie voor milieu-investeringen door bedrijven'', zegt Joris den Blanken, directeur klimaatbeleid bij Greenpeace Brussel. ,,Het kan ook makkelijk. Bedrijven laten veel emissierechten nu ongebruikt. Staalbedrijf Corus houdt in 2012 voor 400 miljoen euro aan emissierechten over.''
De ministers van Milieu van de EU-landen bespreken het rapport op 11 juni.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.