De Tweede Kamer ziet niks in een lijst met dierenrechtenorganisaties die beloven actie te zullen voeren binnen de grenzen van de wet. Een brede Kamermeerderheid van onder meer CDA, SP en VVD verwacht dat zo'n manifest niet zal helpen in de strijd tegen extreme voorvechters van dierenrechten, die zich bedienen van geweld en intimidatie.
CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma sprak woensdag tijdens een debat over de kwestie van ,,een manifest dat op geen enkele manier radicaal dierenrechtenactivisme zal tegengaan''. Zijn VVD-collega Fred Teeven waarschuwde dat extremisten het manifest graag zullen tekenen in een poging hun achtergrond te verhullen. "Het heeft totaal geen meerwaarde.''
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) stelde eerder dit jaar voor goedwillende dierenorganisaties een manifest te laten tekenen waarin zij afstand nemen van extreme acties. Ter Horst wil daarmee het verschil duidelijk maken tussen legaal activisme en illegaal extremisme. SP'er Ronald van Raak vroeg zich echter af "waarom mensen die deugen een papier moeten ondertekenen dat ze deugen''.
De bewindsvrouw zei woensdag tegen de Kamer dat het haar niet zozeer gaat om de ondertekening van een convenant, maar dat ze vooral in gesprek wil komen met dierenrechtenorganisaties. "Ik wil duidelijk maken dat je kunt spreken van extremisten die geweld niet schuwen, maar dat er ook heel veel organisaties zijn die het beste voorhebben met mens en dier'', aldus Ter Horst. "Ik zou het onterecht vinden als groepen die te goeder trouw zijn, in een kwaad daglicht worden gesteld door de extremisten.'' Ze rekent bij haar aanpak op steun van bonafide dierenrechtenorganisaties.
PvdA-Kamerlid Ton Heerts steunt Ter Horst in haar aanpak. Hij ziet het aanvankelijke voorstel tot een manifest als een goed teken dat het kabinet alles probeert om radicalisme rond dierenrechten te voorkomen.