Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verzekeraars beleggen 1,3 miljard in exotisch leer en bont

  •  
06-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1093 keer bekeken
  •  
jo-anne-mcarthur-ttmzLDS3wkU-unsplash

© Jo-Anne McArthur via Unsplash

Zeven grote verzekeraars in Nederland beleggen nog steeds in modehuizen die bont en exotisch leer verwerken in kleding, tassen en schoenen. Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer in samenwerking met Bont voor Dieren heeft laten uitvoeren. De modehuizen gebruiken bijvoorbeeld bont van wasberen en nertsen en leer van struisvogels en krokodillen, wat gepaard gaat met ernstig dierenleed.

Grote modehuizen 

Allianz, NN Group, Aegon, ASR, Achmea, Menzis en VGZ beleggen samen minstens 1,3 miljard euro in modehuizen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), Hermès en Semir, zo blijkt uit het onderzoek. Deze modehuizen maken nog steeds gebruik van omstreden bont en exotisch leer. Het meeste geld, 1,2 miljard euro, gaat naar LVMH.

bont_pixabay

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: ‘Bont en exotisch leer zijn niet meer van deze tijd. Gevestigde modehuizen kozen de afgelopen jaren op grote schaal voor een bontvrij beleid. Zo zijn bijvoorbeeld Versace, Gucci en Armani gestopt met het gebruik van bont. Niet alleen omdat hedendaagse klanten het niet meer willen, maar ook voor de bescherming van dieren en milieu. Zo worden bijvoorbeeld dieren levend gevild en giftige stoffen gebruikt om leer en bont te conserveren." 

Mede mogelijk gemaakt door...

Toch zijn er modehuizen die bont en exotisch leer blijven gebruiken, mede mogelijk gemaakt door verzekeraars die in Nederland actief zijn. "Het is belangrijk dat verzekeraars hierop gewezen worden en dat klanten weten wat er met hun premie-inleg gebeurt, zodat zij een klacht kunnen indienen of ervoor kunnen kiezen naar een andere, diervriendelijkere verzekeraar over te stappen", zegt Schoenmakers.  

Beleggingen van verzekeraars

Allianz en NN Group beleggen veruit het meeste in drie van de vier modehuizen die nog bont en exotisch leer gebruiken: Allianz ruim 1 miljard euro, en NN Group ruim 188 miljoen. Aegon, ASR en Achmea volgen in de middenmoot met beleggingen onder de 100 miljoen euro en Menzis en VGZ investeren het minst met beleggingen onder de één miljoen. CZ doet het goed, zij beleggen niet in de modehuizen die gebruik maken van bont en exotisch leer.

Bron: De Eerlijke Verzekeringswijzer

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.