Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verwaarloosde runderen meegenomen en 5 afgemaakt bij Utrechtse boer

  •  
19-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
koeienstal

© Gerard Stolk via Flickr (CC BY-NC 2.0)

Bij een boer in de provincie Utrecht zijn maandag 128 verwaarloosde runderen door de inspectie meegenomen en een dierenarts heeft vijf verzwakte runderen op de boerderij afgemaakt. De veehouder is aangehouden. Hij bedreigde en bespuugde een inspecteur, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Misstanden

Volgens de NVWA troffen inspecteurs op de boerderij veel kreupele dieren aan, die direct medische zorg nodig hadden. Ook stonden er dieren in een dikke laag mest en de hygiëne was niet in orde.

Al onder verscherpt toezicht

Bij de boerderij waren in het verleden al misstanden geconstateerd en het bedrijf is toen onder verscherpt toezicht geplaatst, totdat het dierenwelzijn in januari 2021 weer op orde was. In maart van dit jaar gingen inspecteurs weer langs, na nieuwe meldingen over verwaarlozing bij het bedrijf. De boer werd meteen opnieuw onder verscherpt toezicht geplaatst en gevraagd de juiste zorg te verlenen aan zijn dieren, maar dat heeft hij volgens de NVWA vervolgens niet gedaan.

Anonieme locatie

De meegenomen runderen worden op kosten van de boer opgevangen op een anonieme locatie. De boer kan de dieren terugkrijgen als hij onder andere kan aantonen dat hij goed voor de dieren kan zorgen en als alle misstanden zijn aangepakt.

Periodieke controle

Op de boerderij mogen van de NVWA nog wel elf kalveren en rond de dertig schapen blijven. De inspectie controleert periodiek of de veehouder deze dieren goed verzorgt.

Bron: ANP

Meer over:

nvwa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.