Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vervuild water onder natuurgebieden

  •  
14-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
download.jpg
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is al enige tijd bezig met het opslaan van verontreinigd afvalwater in lege aardgasvelden in Twente. Dit water wordt via een ondiepe pijpleiding aangevoerd uit Drente. 
Gifcocktail
In 2011 is de oliewinning daar hervat met een nieuwe techniek waardoor de NAM het laatste beetje achtergebleven olie kan winnen. Daarvoor pompt het bedrijf stoom met chemicaliën de ondergrond in. Het afvalwater wat hierbij vrijkomt wordt vervolgens getransporteerd naar de opslagplaatsen in Twente. 
Dr. Ko van Huissteden, fysisch geograaf en hoofddocent milieuwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft het over 'een gifcocktail' die de diepe Twentse bodem wordt ingepompt. Daarnaast kunnen de injecties aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging van het grondwater veroorzaken.
Natuurgebieden
Lekkages van de ondiep gelegen aanvoerleiding zou een ramp zijn voor het drinkwater, maar ook voor de natuurgebieden Engbertsdijksvenen en het Springdal, die vlak boven de lege aardagsvelden liggen. 
Men is bezorgd over de vervuiling van het aangevoerde water met koolwaterstoffen, zuren en een hoge zoutconcentratie. Inmiddels is duidelijk dat er al kleine lekkages zijn geweest bij de oude boorputten.
In de Tweede Kamer zijn er vragen gesteld over de injectie van het chemisch verontreinigd afvalwater in de Overijsselse bodem. Meerdere politieke partijen roepen minister Kamp van Economische Zaken op tot inzage in de inspectierapporten van de NAM. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor