Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder

  •  
16-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
zwembad_eendje_speelgoed_pixabay

© Pixabay

Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer bewustzijn, schrijft het AD. Gebruik je bovengemiddeld veel drinkwater dan zou je daar meer voor moeten gaan betalen, bijvoorbeeld in de vorm van een hogere comfortprijs.

"Een andere tariefstelling kan in combinatie met meer informatie en waterbesparende technieken bijdragen aan zuiniger watergebruik en meer bewustzijn bij klanten", bevestigt Madelon Vink van de vereniging van Drinkwaterbedrijven (Vewin). Half september verschijnen de eerste resultaten van een onderzoek van bureau Berenschot in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar manieren om bewuster en duurzamer waterverbruik te stimuleren.

Basisprijs en comfortprijs 

In het onderzoek wordt mogelijk gekeken naar België, waar consumenten een basisprijs betalen voor de hoeveelheid die een gemiddeld huishouden per persoon nodig heeft, en een zogenoemde comfortprijs voor alles wat daarboven zit. De comfortprijs is het dubbele van de basisprijs. Zo blijft water als eerste levensbehoefte beschikbaar, maar moet extra worden betaald voor overmatig gebruik, zoals uitgebreid de tuin besproeien of een groot zwembad vullen.

Bron: ANP

Meer over:

drinkwater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.