Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verse oersoep!

  •  
19-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO is sinds april de tentoonstelling ‘zoeken naar leven’ te bezoeken.
De tentoonstelling stelt de vraag wat leven eigenlijk is en hoe het mogelijk is dat leven ontstaat. Wat is het verschil tussen levend en levenloos, hoeveel kans is er op leven elders in het heelal en hoe zou dat eruit kunnen zien?
Miller-Urey experiment
Het hart van de tentoonstelling is het beroemde Miller-Urey experiment. In 1953 toonden de Amerikaanse wetenschappers Stanley Miller en Harold Urey aan dat er bouwstenen van eiwitten – aminozuren - kunnen ontstaan als je simpele stoffen onder bijzondere omstandigheden mengt.
Hun mengsel van water, ammoniak, waterstof en methaan werd in een glazen bol bestookt met elektrische vonken (vergelijkbaar met de omstandigheden 4 miljard jaar geleden). Al na een week ‘groeiden’ in deze oersoep aminozuren, maar verder dan een week zijn de Miller en Urey nooit gegaan.
NEMO herhaalt het experiment. Alleen is het enige verschil dat de glazen bol in NEMO vijf jaar onaangeroerd blijft staan, om daarna te ontdekken of er misschien veel complexere bouwstenen van het leven zijn ontstaan.
Dus men neme water, methaan, snufje ammoniak en wat waterstof. Doe die stoffen bij elkaar in een afgesloten glazen bol en voilà: je hebt je eigen oersoep. Oftewel de basis van het leven op aarde, vier miljard jaar geleden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.