Vermindering milieuvervuiling veel goedkoper geworden
• 31-07-2007
• leestijd 1 minuten
Het verminderen van lucht- en watervervuiling kost de meeste sectoren van de industrie nu half zoveel geld als tien jaar geleden. Daardoor is de industrie beter in staat vervuiling te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek door de economen Nentjes en Krozer, gepubliceerd in het blad Economisch Statistische Berichten (ESB).
Het onderzoek betrof de uitstoot van stikstofoxiden en zwaveldioxide in de lucht (die verzuring veroorzaken) en lozingen van zuurstofbindende stoffen in het water. De gemiddelde kosten per eenheid emissiereductie (uitstootvermindering) bleken in tien jaar te zijn gehalveerd. Dit geldt voor de chemie, raffinaderijen, basismetaal en elektriciteitsproductie. De voedingsmiddelenindustrie deed er vijftien jaar over om deze kosten te halveren.
Tot nu toe werd aangenomen dat het juist steeds duurder wordt om vervuiling te verminderen, omdat eerst de goedkoopste maatregelen genomen worden; daarna zouden duurdere technieken worden gebruikt. Dat blijkt dus niet het geval. De kostendaling is vooral te danken aan het gebruik van innovatieve technieken. De chemie slaagt er nu bijvoorbeeld in 80% van de vervuiling die bij de productie vrijkomt, te voorkomen. In 1985 was dat nog 40%.