© Fotograaf: Photowalker
Verkopers van het zogenoemde wildernisvlees moeten in het vervolg kunnen aantonen dat het dioxinegehalte in dit vlees beneden bepaalde normen blijft. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA zal bovendien regelmatig controles uitvoeren bij natuurorganisaties die het vlees verkopen. Wildernisvlees is vlees van vrij rondlopende grote grazers in natuurgebieden, die naar de slacht zijn gebracht.
Onderzoek van de NVWA en de Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat in 70 procent van het rundvlees van grote grazers in de uiterwaarden meer dioxine voorkomt dan wettelijk is toegestaan. Hoe dat komt moet uit nader onderzoek blijken, maar mogelijk krijgen de runderen dioxine binnen via vervuild rivierwater. Wie zijn hele leven elke week een keer wildernisvlees eet, kan daar negatieve gevolgen voor de gezondheid aan overhouden, zeggen de onderzoekers.
De NVWA startte in 2020 een onderzoek naar het wildernisvlees, nadat gebleken was dat in het vlees van enkele runderen teveel dioxine en pcb's zaten. Dat gebeurde eerst bij Slot Loevestein en later in de Oostvaardersplassen. Rundvlees uit veertien uiterwaardengebieden is nu onderzocht. Onderzoekers uit Wageningen gaan in opdracht van het ministerie van LNV in heel Nederland onderzoeken waar runderen vrij rondlopen en welke gebieden vervuild kunnen zijn.
De aanschaf van wildernisvlees is in Nederland nogal populair. Natuurbeheerders melden op hun websites wanneer er weer vleespakketten te koop zijn en die zijn meestal snel uitverkocht. Het vlees uit de door de NVWA onderzochte gebieden wordt verkocht aan ongeveer vierduizend particulieren. De vleesverkopers beraden zich op maatregelen nu er strengere controles nodig zijn.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.