Verkeersregels voor Vleermuizen
• 30-03-2015
• leestijd 1 minuten
© Foto: Ján Svetlík (Creative Commons)
Terwijl veel mensen voor hun theorie-examen uren blokken om alle verkeersregels te kennen, gaat het er bij vleermuizen een stuk gemakkelijker aan toe. Zij gebruiken één verkeersregel en botsen daarom niet op elkaar.
Watervleermuis
In Somerset, Engeland deden onderzoekers van universiteit van Bristol onderzoek naar het vlieggedrag van de ook in Nederland vrij algemene watervleermuis (
Myotis daubentonii
). Terwijl ze in het donker druk over het water scheren om insecten te vangen, konden de vleermuizen elkaar steeds ontwijken.
Echolocatie
Van vleermuizen was al langer bekend dat ze met voor de mens onhoorbare geluiden een beeld kunnen vormen van hun omgeving en waar hun prooi zich bevindt. De onderzoekers ontdekten dat deze echolocatie ook gebruikt wordt om te weten waar soortgenoten zich bevinden.
Eenrichtingsverkeer
De bestudeerde vleermuizen blijken één gouden verkeersregel te gebruiken: is een soortgenoot zo dicht in de buurt dat zijn echogeluid wordt opgepikt, dan wordt de vliegrichting van dat individu gekopieerd. De reflexen van de vleermuizen zijn ongekend snel: in 500 milliseconden kunnen ze van richting veranderen. Dat is bijna even snel als een keer knipperen met je ogen.