Staatsbosbeheer neemt vastgeroest duinlandschap op de schop. Motorzagen, houtversnipperaars, kranen en shovels geven de duinen een stukje van hun jeugd terug. De tweede fase van het project LIFE Duinherstel op Schouwen Duiveland is begonnen en duurt nog drie weken.
Helmgras, stuifschermen en de aanplant van hele bossen in de duinen: het achterland werd er veiliger door, maar er ging waardevolle duinnatuur door verloren. Daarbij eisten ook zure regen en verdroging door waterwinning hun tol. Wilgenstruiken en duinriet verdrongen typische duinplanten als orchideeën en parnassia. Met het LIFE-project Duinherstel brengt Staatsbosbeheer op vijf plaatsen langs de Nederlandse kust een deel van de vroegere rijkdom aan planten en diersoorten terug.
De Kop van Schouwen is de enige plek waar binnenduingraslanden niet zijn ontgonnen voor de bollenteelt. Binnenduinen, of vroongronden, zijn hobbelige lage duintjes met ondiepe valleien waar s'winters water in staat. Door afgestorven plantenresten is in de valleitjes een dik pakket humus ontstaan. De humus wordt op verschillende plaatsen verwijderd, zodat op de kale bodem weer oorspronkelijke duinplanten kunnen groeien.
In het Maire-gebied bij het Duinhoevepad wordt dicht struikgewas weggehaald om de duinen weer het open karakter van weleer te geven. Runderen en Shetland pony's zorgen dat het gebied niet opnieuw dichtgroeit. Ook in de Meeuwenduinen worden Shetland pony's ingezet. In meer open gebied komt de verstuiving van zand weer op gang en krijgt de oorspronkelijke dynamiek van de duinen weer een kans.
In boswachterij Westerschouwen komen op vier plaatsen inkepingen in het bos om duinzand vanaf de Noordzeekust verder landinwaarts te laten stuiven. De inkepingen worden gemaakt in natuurlijke duinvalleien die haaks op de kustlijn liggen. Nadat het duinstruweel is weggehaald, zorgt de wind voor de rest. Er wordt bewust niet gegraven. Zo kan de wind het gebied achter de kustlijn veranderen zonder dat de veiligheid in gevaar komt.