Verhuizing 26 konikpaarden naar Letse natuur
• 03-04-2007
• leestijd 2 minuten
Donderdag 5 april vertrekken 26 konikpaarden naar Letland. De avonturiers kwijten zich daar in drie natuurgebieden opnieuw van de taak die ze hier ook al hadden: grazen. De viervoeters bevorderen daarmee een enorme soortenrijkdom in hun nieuwe thuis. De spectaculaire natuur die zo ontstaat trekt toeristen en vormt een nieuwe inkomstenbron voor de lokale bevolking. De reis duurt drie dagen. ARK bracht in het kader van haar project ‘Letlands’ nu al 102 grazers naar deze jonge EU-lidstaat. Het project werd mede mogelijk gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij.
De koniks waren overtallig in een aantal Nederlandse natuurgebieden. Ze knapten dus wat dieren betreft ‘uit hun jasje’. De paarden verhuizen nu naar een paradijs van formaat. Heimwee naar hun Hollandse thuis zal daarom niet aan de orde zijn. 8 koniks komen overigens uit de Schipperswaard en Passewaaij bij Tiel (eigenaar Stichting Wetlands Passewaaij), 13 dieren uit gebieden langs de Grensmaas van Natuurmonumenten, 4 uit natuurgebied De Rug bij Roosteren en 1 hengst is van het Utrechts Landschap.
Het ARK-project ‘Letlands’ beoogt de kwetsbare Letse natuur en plattelandseconomie een steuntje in de rug te geven. Begrazing door kuddes halfwilde paarden en runderen zoals Schotse Hooglanders, tovert oude en inmiddels overwoekerde landbouwgrond om tot formidabele natuurgebieden. Het voor Letland zo karakteristieke en ecologisch zeer rijke, halfopen landschap, kan op deze manier behouden blijven. Het trekt ook nog eens vele toeristen, waarvan de plattelandsbewoners de vruchten plukken met het uitbaten van ecotoeristische voorzieningen.
ARK kan in Letland werken dankzij een bijdrage van bijna 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Met dit geld werkt de organisatie samen met Letse boeren, natuurorganisaties en overheden aan de ontwikkeling van nieuwe begraasde natuurgebieden. ARK’s kuddefonds levert de dieren. Met dit kuddefonds doneert ARK runderen of paarden aan partners. Na een aantal jaren krijgt ARK een deel van de inmiddels gegroeide kudde terug. Deze dieren kunnen vervolgens weer in nieuwe (Europese) natuurgebieden hun werk doen.
Foto: Koniks op transport, Marcel Vink