Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verhitte discussies omtrent poolgebied

  •  
29-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
poolgebied_c_silent-snow_01.jpg
De vijf landen die grenzen aan de Noordpool hebben dringend behoefte aan een nieuw beleid om alle activiteiten in het gebied te kunnen handhaven. Dat heeft de Noorse minister van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.
Ministers uit Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Rusland en Denemarken bespreken tijdens een driedaagse conferentie in Groenland hoe er met claims moet worden omgegaan en over het beleid in het gebied. De conferentie, die dinsdag is begonnen, moet de spanningen tussen de landen verminderen. Die zijn opgelopen omdat de landen azen op de enorme erondergelegen oliereserves die binnen enkele jaren aangesproken kunnen worden.
Zo plantte Rusland een vlag op de zeebodem onder de Noordpool en kondigde Canada aan twee militaire bases in het gebied te willen bouwen om hun claims kracht bij te zetten. ,,Het enige waar we het over eens zijn, is dat we het oneens zijn over wie de eigenaar van het gebied is'', zei de Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Moller voorafgaand aan de conferentie.
De zesde partij die de Noordpool claimt is niet bij de conferentie aanwezig. De Nederlander Harald van Reenen liet vanuit een supermarkt in Amerongen weten dat hij niet is uitgenodigd voor de conferentie. ,,Mijn claim wordt niet serieus genomen'', aldus de 43-jarige internetondernemer.
Van Reenen claimde vorig jaar als eerste particulier de Noordpool. Hij heeft naar eigen zeggen de vijf andere claimers ervan op de hoogte gesteld, evenals de Verenigde Naties.
De internetondernemer verkoopt via zijn website 'aandelen' in zijn claim, om zijn aanvraag kracht bij te zetten. Ook andere landen kunnen zich voor 16,99 euro per aandeel inkopen bij Van Reenen. Een groot Europees land heeft volgens Van Reenen serieus interesse getoond in de 'claimsharing', maar tot op heden zijn de ruim 1500 verkochte aandelen verkocht aan particuliere Nederlanders, Vlamingen en enkele particulieren in andere landen.
Momenteel geldt het internationaal zeerecht zoals opgetekend in de Conventie van de Verenigde Naties over de Wetten van de Zee (Unclos). Sinds oktober 1996 houdt een speciaal tribunaal in Hamburg zich bezig met de naleving van de Unclos.
Een speciale VN-commissie zal zich over de claims buigen om te bepalen wie waar recht op heeft. Vooralsnog lijkt het onwaarschijnlijk dat Van Reenen en consorten aanspraak kunnen maken op het poolgebied en is zijn initiatief voornamelijk ,,een commerciële onderneming''. Toch hoopt de ondernemer dat zo veel mogelijk mensen, bedrijven en landen wereldwijd zich bij het initiatief aansluiten. ,,Het zou mooi zijn als China meedoet.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor