Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vergoeding opruimkosten drugsafval verhoogd

  •  
25-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
drug_lab_pixabay

Met behulp van rijksgeld verhoogt de provincie Noord-Brabant binnenkort de vergoeding voor de opruimkosten van drugsafval. Grondeigenaren kunnen de opruimkosten van drugsafval vergoed krijgen tot € 200.000; dit is nu nog € 24.999. Indien gemeenten het drugsafval opruimen, krijgen zij tot € 50.000 de helft vergoed. De kosten daarboven worden tot € 200.000 volledig vergoed. De regeling gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2021.

De provincie Noord Brabant gaat op onderzoek uit naar een grote drugsdumpplek in Someren. Deze drugsdump zou via een leiding verbonden zijn met een voormalig drugslab aan de Bergdijk in het Brabantse dorp. Het drugsafval kwam in ondergrondse geperforeerde IBC-tanks terecht van waaruit het maandenlang de grond in sijpelde. Hoe groot de milieuschade is, wordt daarom onderzocht. Mocht die inderdaad groot zijn, dan is het de vierde grote dumplocatie in Brabant. Het opruimen kost zoveel geld, dat gemeente en provincie het Rijk om hulp hebben gevraagd. De provincie vreest echter dat het niet blijft bij deze vier grootschalige drugsdumpingen.

Meer overlast van drugsafval

In de afgelopen jaren zijn de kosten voor het opruimen van drugsafval per locatie steeds hoger geworden. Waar criminelen voorheen op meer locaties kleinere hoeveelheden drugsafval dumpten, zien we nu dat criminelen op minder locaties aanzienlijk meer (en langer) lozen. De verhoging van de opruimvergoeding stelt particulieren en medeoverheden in staat om de drugsdumpingen na ontdekking snel aan te pakken.

Voorkomen grootschalige vervuiling

Gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Veiligheid: “In Brabant dumpen drugscriminelen hun afval nog regelmatig op grove en grote schaal in het buitengebied. Met deze wijziging kunnen gedupeerden ruimhartig worden gecompenseerd.” Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Milieu) vult aan: “Door een hogere subsidie voor het laten opruimen van drugsafval verwacht ik dat gedupeerden sneller de vervuiling op hun grond aanpakken. Daarmee voorkomen we grootschalige vervuiling van bodem en grondwater.”

De afspraak tussen de provincies is om rond 1 maart 2023 de nieuwe regeling gereed te hebben. BIJ12, een landelijke uitvoeringsorganisatie voor alle provincies, voert de regeling uit. Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 kunnen gedupeerden van eerdere drugsdumpingen alsnog een vergoeding krijgen voor de gemaakte kosten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.