Vroege Vogels

Vergoeding nodig voor aanplanten van nieuw Nederlands bos

  •  
21-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
637 keer bekeken
  •  
bos_pixabay

© Pixabay

Er moet een subsidie komen voor eigenaars van landbouwgrond die overgaan tot bosaanleg. Zij hebben vanwege de geleverde maatschappelijke dienst op het gebied van biodiversiteit en klimaat recht op een meerjarige vergoeding, die minimaal gelijk is aan de gederfde inkomsten uit pacht of landbouw. Als zo'n subsidie er niet komt, gaat het niet lukken om in Nederland binnen tien jaar 37.000 hectare nieuw bos aan te planten.

Nederlands bosbeleid

Dat staat in een onderzoek naar het Nederlandse bosbeleid dat het kennisinstituut voor duurzaam bosbeheer Probos heeft gedaan. Bij Probos zijn de meeste grote bosbeheerders van Nederland betrokken. Donderdag is er een onlinesymposium over de resultaten van het onderzoek en maatregelen die provincies al nemen.

Natuurminister Carola Schouten wil dat er tot 2030 ruim honderd miljoen bomen in Nederland worden bijgeplant. Dat is nodig om koolstof uit broeikasgas af te vangen, de biodiversiteit te herstellen en de natuur te versterken. Provincies en natuurorganisaties zijn al begonnen met het aanplanten van bomen die beter bestand zijn tegen droge zomers, hoosbuien en hogere temperaturen. 

Veel meer grond nodig

Maar, aldus Probos, om de doelstelling te halen is veel meer grond nodig dan de braakliggende stukjes groen die nu worden beplant. "Het is een grote opgave waarvoor bestuurlijke doortastendheid nodig is", aldus de onderzoekers, die stellen dat aankoop van landbouwgrond onontkoombaar is.

Probos constateert ook dat er een enorm aanbod aan bomenprojecten aan het ontstaan is, dat uiteen loopt van voedselbossen tot aan notenboomgaarden en speelbossen. De organisatie adviseert overheden om een 'bossenmakelaar' aan te stellen, die initiatiefnemers en mogelijke financiers bij elkaar kan brengen. Provincies moeten ook niet terugschrikken voor het laten ontstaan van spontane bossen, bijvoorbeeld in uiterwaarden van rivieren.

Bron: ANP

Meer over:

bos, bomen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

TonWesbeek
TonWesbeek22 apr. 2021 - 12:54

Al meer dan 25 jaar zie ik de boomopstand in nagenoeg alle bossen dunner en dunner worden. Je kijkt er nu op veel plaatsen finaal doorheen. Geen dier kan zich verschuilen in dergelijke bossen. Bio diversiteit moest er komen omdat er door naaldbomen erg eenzijdig bos was ontstaan. Het gevolg is dat er nu overal volop naaldboom-zaailingen de bodem bedekken en er zodoende nieuwe naaldbomen beginnen te ontstaan. Er is nauwelijks sprake van nieuwe aanplant en/of de beoogde diversiteit komt er niet. Moeten we nu opeens op zoek naar landbouwgrond en opnieuw voor de agrarische sector de subsidie kraan open zetten? Er moet naar mijn mening in die plat gehakte bossen eerst loofhout bij geplant worden om de beoogde biodiversiteit te bereiken. Gebruik de beoogde subsidie middelen eerst daarvoor want daar knapt het bos pas echt van op. Indien dat uiteindelijk als resultaat niet volstaat, dan pas kan worden overgegaan tot aanplant (aankoop van) bos op landbouwgrond. Natuurlijk zijn er plaatsen waar 'boerenland' en kwetsbare natuurgebieden samenkomen. Daar kan natuurlijk een gesubsidieerde aanpak werken, maar wel eerst hard doorwerken aan de eerder beoogde resultaten van biodiversiteit. Wij gaan het zien!!

schilderes
schilderes23 jan. 2021 - 11:16

ALSJEBLIEFT. Laten we weiden veranderen in bossen!

Theo Huitema
Theo Huitema22 jan. 2021 - 8:07

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.