Vogelrevalidatiecentrum Zundert heeft deze week een rode wouw vrijgelaten. Het dier werd een maand geleden doodziek binnengebracht, waarschijnlijk na het eten van vergiftigd aas. Het komt vaak voor dat roofvogels hier slachtoffer van zijn, maar een rode wouw was nog niet eerder opgevangen.
Tot grote schrik van een wandelaar viel enkele weken geleden een rode wouw spontaan uit een boom in het Ulvenhoutse bos. Dierenbescherming Breda bracht de vogel naar het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert, alwaar men constateerde dat deze vogel vergiftigingsverschijnselen vertoonde.
Deze reportage werd in maart 2018 uitgezonden en is op 30 december 2018 opnieuw uitgezonden als 'Beste van Vroege Vogels 2018'.
Rode wouw at rattengif
Het zou kunnen dat het gebruik van rattenvergif de oorzaak van de vergiftiging is, maar ook het opzettelijk neerleggen van vergiftigd aas behoort tot de mogelijkheden. Het is een bekend gegeven dat de rode wouw in ons land veel problemen heeft met vergiftigde prooien en vergiftigd aas. Na een intensieve en spannende behandeling knapt de rode wouw inmiddels op. Ze is weer losgelaten worden in de omgeving van Ulvenhout-Chaam. Hopelijk komt ze hier dan tot broeden.
De rode wouw is een lange, roestrode roofvogel met een diep gevorkte staart. De vogel is beduidend groter dan de bij ons zo bekende buizerd en vliegt ook veel sierlijker. In het voorjaar wordt de rode wouw regelmatig waargenomen als doortrekker. Afgelopen zomer is een rode wouw dikwijls waargenomen in de omgeving Ulvenhout-Chaam. Een broedgeval zou uniek zijn in onze omgeving. Het voedsel van de rode wouw bestaat hoofdzakelijk uit muizen en ratten. Ook steelt deze roofvogel graag voedsel van kraaien en andere predators en ruimt deze vogel veel kadavers op.