Wetenschappers waren de onopvallende wesp die meer dan 200 jaar geleden ontdekt werd bijna vergeten. Nu is hij dankzij een toevallige observatie in West-Australië weer terug onder de aandacht. De negenjarige Florian Irwin zag hoe het kleine wespje een verlamde redback-spin - de meest voorkomende gifspin in Australië - naar zijn nest sleepte. Zijn vader, Peter Irwin, een professor aan de Australische Murdoch Unversiteit, legde het op de foto vast en attendeerde collega-wetenschappers.
Spinnenjagers
Nadere bestudering wees uit dat het om een wesp van de soort Agenioideus nigricornis bleek te gaan. Deze soort staat bekend als gespecialiseerde spinnenjagers. In Nederland komen maar liefst 67 verschillende van deze relatief onbekende wespen voor; wereldwijd maar liefst 4200 soorten.
Nuttig
Met een lengte van minder dan een centimeter is de wesp niet groter dan haar prooi. Ze verlamd de spinnen doormiddel van een steek en sleept hun naar haar hol om haar eitjes erin te leggen. De spin dient dus als levende kraamkamer voor de wespenlarven. Als natuurlijke vijand van de redback-spin helpt de wesp mee diens aantallen in evenwicht te houden zodat ze niet kunnen uitgroeien tot een plaag.