Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verf in de strijd tegen luchtvervuiling

10 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Antwerpen, Turnhoutsebaan

© foto: Hans van Dijk

Een speciale verf moet gaan helpen bij de aanpak van de luchtverontreiniging in Antwerpen. De verf kan fijnstof en stikstof omzetten in onschadelijke stoffen. Uit de proeven met de verf blijkt dat er tot 45% reductie is van de stikstofverbindingen. Alleen moet de fotokatalyserende verf wel op zonnige plekken worden aangebracht. Tom Tytgat, bio-ingenieur aan de Universiteit van Antwerpen, onderzoekt momenteel welke plekken in aanmerking komen.  

Street canyon

In Antwerpen zijn op een aantal invalswegen de concentraties fijnstof en NOx zeer hoog. Dat wordt mede veroorzaakt door de hoge bebouwing aan weerszijden van de relatief smalle straten. Hierdoor kan de wind de lucht aan de grond niet goed schoonblazen. Men spreekt daarom wel van 'street canyons'. Met bouwkundige ingrepen wil architect Maarten van Acker van de Universiteit van Antwerpen kijken of de luchtdoorstroming verbeterd kan worden. Door verschillende bouwhoogtes te maken en aanleg van groenvoorzieningen hoopt Van Acker dat de schadelijke stoffen straks beter langs de fotokatalyserende verf worden geblazen, zodat er meer deeltjes omgezet kunnen worden in schone lucht.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.