Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verdrag voor de oceanen

  •    •  
19-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
953 keer bekeken
  •  
oceaan_09.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

In New York start de komende week een grote VN-conferentie over de toekomst van de oceanen. Maar anders dan bij de klimaattoppen, is er zowel in de media als in de politiek nauwelijks aandacht voor. Terwijl er volgens oceaandeskundigen veel van afhangt. We spreken met Steven Adolf (adviseur duurzame visserij en schrijver van het boek Tuna Wars) en oceaanbeschermer Farah Obaidullah, oprichter van milieuorganisatie Women4Oceans. Van haar hand verschijnt binnenkort het boek The Ocean and Us.

Zoveelste akkoord

We hebben al een VN-klimaatverdrag en een VN-biodiversiteitsverdrag. Waarom moet er dan nu ook een internationaal akkoord komen voor het beschermen van de oceanen? Volgens Steven Adolf is deze VN-oceanenconferentie echt cruciaal. Sterker nog, zonder een goed akkoord kunnen veel andere internationale afspraken over het beschermen van de natuur en de aanpak van klimaat in de prullenbak, aldus Adolf.

united-nations-g92a470070_1920

VN kantoor in Wenen

© 995645 via Pixabay

Wat is het voor top?

De VN-top in New York heet officieel de ‘Intergovernmental Conference on Marine Biodiversity of Areas Beyond National Jurisdiction’. Ofwel, de open zee voorbij de territoriale zone. Op deze conferentie moeten afspraken worden gemaakt over de manier waarop de internationale wateren duurzaam worden beheerd. Het gaat daar met name over het beschermen van de biodiversiteit in zee. De wereld heeft eind vorig jaar weliswaar afgesproken dat 30% van de aarde (dus ook de zee) beschermd gebied moet worden. Maar wat dat precies betekent en hoe alle landen dat gaan doen is nog een groot vraagteken. Een nieuw oceanenakkoord moet onder andere die vraag beantwoorden.

stille_oceaan_03.jpg

Afvalputje

De internationale wateren zijn van iedereen, en daarmee van niemand. Volgens milieuactivist Farah Obaidullah gaan we slecht met de oceanen om. Van overbevissing tot de plastic soep en van de effecten van de onderzeese mijnbouw tot klimaatverandering. Eind februari verschijnt haar boek ‘The Ocean and Us’, waarin ze laat zien hoe we al decennia lopen te klooien met de open zee.

Obaidullah is onlangs een petitie gestart tegen diepzeemijnbouw in de oceaan. Kijk hier voor meer informatie.

microplastic in oceaan

© Bron: NOIZ

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.