Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beverschade in dijken; wanneer is afschot gerechtvaardigd?

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1010 keer bekeken
  •  
Bever Grensmaas

© Vroege Vogels

Sinds de zomer van 2021, toen grote delen van Limburg overstroomden, is waterveiligheid het belangrijkste thema bij de waterschapsverkiezingen in onze meest zuidelijke provincie. Bevers kunnen met hun gegraaf dijken en wegen laten verzakken en daarmee de veiligheid in het geding brengen. Wanneer mogen bevers afgeschoten worden? Daar verschillen de meningen over binnen de verschillende waterschapspartijen. Verslaggever Gert Elbertsen is in het Limburgse Herkenbosch en hoort daar de standpunten van kandidaat Marc Breugelmans van Waterbelang en CDA Roermond en Sjan Schweren van de Partij voor de dieren.

Escalatieladder 

Bij beverschade wordt er in waterschap Limburg gewerkt met een zogeheten escalatieladder. Dat betekent dat er eerst wordt gekeken naar de minst ingrijpende maatregelen voordat bevers afgeschoten worden. Zo kan er bijvoorbeeld een raster in een dijk worden ingegraven zodat het onmogelijk wordt erin te graven, of kan een bever verjaagd worden. Als die opties te duur zijn, of niet blijken te werken kan als laatste middel een verzoek tot afschot worden ingediend bij de provincie Limburg.

Afschot wel of geen optie 

Waterbelang, op dit moment de grootste partij binnen waterschap Limburg, kan zich vinden in dit beleid. De Partij voor de Dieren niet, volgens hen speelt de bever een belangrijke rol in de Nederlandse natuur. “Gevaarlijke situaties moeten opgelost worden, maar afschot is geen optie.” Meer geld zou volgens de Partij voor de Dieren moeten gaan naar preventieve maatregelen, maar Waterbelang vindt het volledig voorkomen van beverschade financieel niet haalbaar.

Sjan Schweren, Chrit Wolfhagen en Marc Breugelmans (v.l.n.r)

Sjan Schweren, Chrit Wolfhagen en Marc Breugelmans (v.l.n.r)

© Gert Elbertsen

Geld uit belastingen

Het voor preventiemaatregelen benodigde geld zou Partij voor de Dieren willen halen uit hogere belastingen op grootverbruikers en -vervuilers. In dit waterschap zijn dat volgens hen de landbouw en industrie. Waterbelang ziet dat niet zitten: “Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met het heffen van belastingen om dit soort problemen de kop in te drukken”.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor