Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verburg wil eerder advies Oostvaardersplasen

  •  
17-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
konikpaard.jpg
Niet volgend jaar, maar al dit najaar wil demissionair minister Gerda Verburg (LNV) een deskundig advies hebben hoe het verder moet met natuurgebied Oostvaardersplassen. Verburg wil zo proberen te voorkomen dat de volgende winter ook in de Tweede Kamer opnieuw herhaaldelijk ophef ontstaat over beelden van bijvoorbeeld een door zijn hoeven zakkend hert of verdrinkend paard.
De Kamer debatteerde woensdag voor de tweede keer in korte tijd over de vraag of de runderen, herten en paarden in de Oostvaardersplassen ook 's winters wel voldoende aan voedsel kunnen komen. Afspraak is dat de dieren niet worden bijgevoerd en dat zwakke exemplaren niet onnodig lijden maar worden afgeschoten.
Om komende winter discussie te voorkomen, zegde Verburg toe dat ze dit voorjaar al internationale deskundigen vraagt te bekijken wat er de afgelopen drie jaar in het gebied is gebeurd. Een Kamermeerderheid wil dat, want ook de doorgewinterde Kamerleden bleken geraakt door beelden van stervende dieren. De bewindsvrouw vindt dat beeld wat eenzijdig. ,,Nu wordt alleen het moeilijkste deel van de cirkel des levens belicht. De meeste dieren in het gebied leven lang en in volle vrijheid.''
Verburg realiseert zich echter dat dit experiment in de Oostvaardersplassen emoties oproept die niet zomaar overgaan. En dus wil ze zo snel mogelijk feiten. Het oordeel van de deskundigen en de daar op volgende politieke discussie moeten volgens haar duidelijk maken of Nederland wel tegen deze vorm van natuur kan.
De Kamer is nu verdeeld. CDA, VVD en PVV vinden dat de dieren moeten kunnen worden bijgevoerd en willen dat de proef direct stopt. PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SGP menen dat nu niets gebeurt dat niet is afgesproken. De ChristenUnie twijfelt. Volgens cijfers stierven deze winter in totaal 815 hoefdieren (21 procent). Toen de Kamer in 2007 groen licht gaf voor de proef, moest rekening worden gehouden met jaarlijks 30 procent sterfte en meer in strenge winters.
CDA en PvdD vrezen dat zwakke dieren te laat een genadeschot krijgen en lijden. Afspraak is dat 90 procent daarvan wordt afgeschoten en tot nu is dat 80 procent, aldus Verburg die meldde dat Staatsbosbeheer nu een inhaalslag maakt. Dieren weken deze winter bijvoorbeeld uit naar moerasgebied waar ze niet te volgen waren. Verder zorgde de aanwezigheid van schaatsers ervoor dat er deze winter niet altijd op dieren kon worden geschoten. Om zeker te weten dat dieren niet onnodig lijden door schaatspret, kijkt Verburg dan ook of gebieden in de toekomst voor schaatspubliek kunnen worden afgesloten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor