Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verburg verkiest kippenren naar Duits voorbeeld

  •  
29-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_129484.jpg
Ondanks de bezwaren van een groot deel van de Tweede Kamer blijft minister Gerda Verburg (Landbouw) vasthouden aan een kippenren naar Duits voorbeeld.
Ze vindt het een goed alternatief voor de verrijkte kooi, de opvolger van de gewone legbatterij die vanaf 2012 verboden zal zijn in de Europese Unie. Verburg gaf al eerder aan dat ze een motie om ook de verrijkte kooi te verbieden in Nederland niet gaat uitvoeren, omdat dat een enorme klap zou betekenen voor de sector. "Een deel van de bedrijven gaat naar het buitenland waar kooihuisvesting wel mag. Ik ben benieuwd naar alternatieven. Deze groepshuisvesting zou dat kunnen zijn omdat de dieren er toch meer mogelijkheden in hebben.''
Verburg kreeg maandag bijval van CDA, ChristenUnie, VVD, SGP en PVV, een meerderheid. CDA en ChristenUnie zeiden de verrijkte kooi ook niet ideaal te vinden, maar zien het Duitse systeem wel als een stap in de goede richting. "Zestig kippen in een volière is toch meer een kippenren'', aldus het CDA. De partij wees er op dat de groepshuisvesting in Duitsland de nieuwe minimumnorm wordt. Aangezien Duitsland een belangrijke afzetmarkt is voor Nederlandse eieren, zouden Nederlandse bedrijven die stap volgens hem ook moeten maken.
De derde coalitiepartij, PvdA, ziet niets in het Duitse systeem. Kamerlid Harm Evert Waalkens drong er tijdens het debat over dierenwelzijn bij de minister op aan te kiezen voor een andere route. ,,De 'kleingruppenhaltung' is geen tussenstap, maar het oprekken van de verrijkte kooi. De kippen leven op gaas met een klein strookje kunstgras. Dit moeten we niet willen'', aldus Waalkens. Hij stelde: "Laten we stoppen met kooihuisvesting en nu kiezen voor de andere route. Ook om consumenten duidelijk te maken dat wij het op orde hebben.''
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) diende een jaar geleden de motie in om de verrijkte kooi te verbieden. Ook de ChristenUnie tekende toen. "Er is in die motie ook om onderzoek gevraagd en dat wijst nu uit dat de belans erg negatief doorslaat voor de economie. Vandaar dat we met dit alternatief komen, anders geef je een deel van de sector een nekslag'', lichtte de de CU toe.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor