Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verburg draagt databank flora en fauna over

  •  
17-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kuifmees_01.jpg
Minister Gerda Verburg van Landbouw heeft donderdag de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) overgedragen aan de Stichting Gegevensautoriteit Natuur (GaN). Dat gebeurde op een bijeenkomst in Driebergen. Aan de hand van de databank kunnen gemeenten, provincies, projectontwikkelaars en bouwbedrijven zien of in het gebied dat zij op het oog hebben beschermde dieren of planten voor komen.
Verburgs voorganger Cees Veerman maakte zich zorgen over conflicten bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen, doordat er een beschermde dier- of plantensoort ,,in de weg zat''. Ook met het oog op de verharding in het maatschappelijk verkeer besloot hij dat er een autoriteit moest komen met beschermers en adviseurs. Verburg voerde de plannen uit en benoemde Jan van Groenendael tot Gegevensautoriteit Natuur.
Na vier jaar kwartiermaken is een stevige basis gelegd met 30 miljoen waarnemingen van planten en dieren. De gegevens komen voornamelijk van 20.000 vrijwilligers die zijn aangesloten bij natuurorganisaties als de Vlinderstichting.
Volgens Groenendael zal de databank uiteindelijk ongeveer 100 miljoen waarnemingen bevatten. Het gaat niet alleen om recente gegevens, De oudste dateren uit 1910. Veel waarnemingen staan op papier en moeten nog in de digitale databank worden ingevoerd.
Het koste wel wat moeite om de verschillende organisaties zover te krijgen, dat zij hun gegevens verstrekten. Het is het werk van de vrijwilligers die er veel tijd en energie in steken en trots zijn op hun waarnemingen. Tijdens de bijeenkomst in Driebergen ondertekenden tien zogeheten Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO's) een samenwerkingsovereenkomst met de GaN, waarmee zij hun gegevens overdroegen. Een aantal verenigingen had tot woensdagavond laat nodig om alle leden over de streep te trekken om akkoord te gaan.
Donderdag ging ook de vernieuwde website van Het Natuurloket open. Om toegang te krijgen tot de gegevens is een abonnement nodig, hoewel het ook mogelijk is eenmalig het bestand te raadplegen via Het Natuurloket.
Stichting GaN moet hard aan de slag om meer abonnees te krijgen. Tot nu toe heeft slechts een handjevol gemeenten een abonnement. Ook enkele provincies en een aantal bouwbedrijven zijn aangesloten. In totaal hebben zestig instanties een abonnement.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor