Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verbod op stroomstoten bij vee op transport, niet in slachthuis

  •    •  
24-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
varkens in nood

© Varkens in Nood

Het wordt verboden om stroomstoten uit te delen aan vee op boerderijen en op veetransport. Demissionair minister van Landbouw Piet Adema kondigt het verbod aan, dat over dik een jaar moet ingaan. Dit verbod kan niet worden opgelegd aan slachthuizen, meldt Adema. Daarvoor is volgens hem te weinig ruimte in Europese wetgeving.

Stroomstoten veelvoudig gebruikt tijdens transport

Maandag meldde Varkens in Nood dat stroomstootapparaten nog steeds "veelvuldig" worden gebruikt op varkens. De organisatie heeft hiervan bij meerdere transporteurs videobeelden gemaakt. Het toepassen van stroomstoten is momenteel toegestaan in "uitzonderlijke omstandigheden", bijvoorbeeld wanneer een volwassen varken weigert te bewegen. Adema, die eind 2022 onderzoek aankondigde naar een verbod, ziet dat de apparatuur "alsnog te vaak en niet volgens de regels wordt ingezet, als een handig hulpmiddel dat snel tot resultaten leidt".

Volgend jaar officieel verbod op stroomstoten

Toezichthouder NVWA gaat handhaven na 1 juli 2025, wanneer het verbod van kracht is. In slachthuizen overweegt Adema een "beleidsregel" die moet leiden tot meer duidelijkheid over de voorwaarden voor gebruik van een stroomstootapparaat. Wanneer er "geen misverstand kan bestaan" over wanneer stroomstoten zijn toegestaan in het slachthuis, zullen NVWA-inspecteurs hier ook toezicht op houden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.