Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verband tussen bepaalde PFAS-varianten en schildklierkanker

  •  
25-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
fire-fighting-302586_1280

PFOS zit oa. in het schuim van brandblussers

© Pixabay

Onderzoekers uit Nederland en de Verenigde Staten hebben een verband gevonden tussen blootstelling aan bepaalde PFAS-varianten en schildklierkanker. Ze hebben het bloedplasma van 88 mensen met schildklierkanker vergeleken met plasma van gezonde patiënten en ontdekten dat diverse PFAS-soorten een verhoogd risico opleveren voor deze vorm van kanker. Volgens hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht, die ook bij de studie betrokken was, komt het onderzoek "op een belangrijk moment".

Over twee weken bespreekt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de vraag in hoeverre PFAS als kankerverwekkend moet worden beschouwd. "De uitkomst van deze studie is belangrijke informatie voor deze evaluatie", zegt Vermeulen. De adviezen van het agentschap kunnen weer invloed hebben op beleid rond PFAS.

PFAS in het bloedplasma

De studie stond onder leiding van de Nederlandse onderzoeker Maaike van Gerwen, die werkt voor de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York. Samen met haar collega's becijferde zij onder meer dat door een van de onderzochte chemicaliën, genaamd n-PFOS, de kans op schildklierkanker met meer dan de helft stijgt als die stof in hoge concentraties in het bloedplasma zit.

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Onder deze noemer vallen chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en al langer in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Bijlmerramp

Het is al sinds 2017 bekend dat PFOS, een bepaald type PFAS-stof, op de plek van de Bijlmerramp voorkomt. PFOS kwam voor in blusschuim, dat in 1992 is gebruikt om het vuur van de Bijlmerramp mee te bestrijden. Sinds afgelopen mei gelden echter strengere regels voor de toegestane hoeveelheid in de grond, omdat PFOS gevaarlijk is voor mens en milieu. Het extra bodemonderzoek naar PFOS op de plek van de Bijlmervliegramp vinden 30 en 31 oktober plaats. De GGD stelt dat er geen direct gevaar is voor mensen omdat de stof onder het gras zit.

Bron: ANP

Meer over:

pfas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.