Flamingo
© LubbertSpaanse
Twee mannelijke flamingo’s die voor de kuikens zorgen, anemoonvissen die van geslacht veranderen en slakken die man en vrouw tegelijk zijn. In de dierenwereld is niks gek en kan het allemaal.
Waarom leren we bij biologie vooral dat er in de natuur altijd één man en één vrouw is? Hoe zit het dan met de LHBTQ+’ers in de dierenwereld? Antwoord op deze vragen hoor je in de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Te gast is Charlotte Reumer, bioloog bij Artis. Ze geeft al bijna dertig jaar rondleidingen en lezingen over dit onderwerp. Ook Jelle Reumer is aanwezig, bioloog en publicist.
Homoseksueel gedrag is bij meer dan 1500 soorten dieren waargenomen. Bij de flamingo zie je bijvoorbeeld dat gemiddeld vijf procent van de paren homoseksueel zijn. Andere paren worden het nest uit gejaagd en het gestolen ei wordt uitgebroed. Omdat de mannen net als de vrouwen ook melk aanmaken, krijgt het kuiken genoeg voeding binnen.
Geslacht is ook een flexibel begrip in de natuur. Veel planten hebben bijvoorbeeld mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. En alle zwarte driebandanemoonvissen worden als man geboren, maar kunnen van geslacht veranderen. Verder hebben schimmels en bacteriën vaak helemaal geen geslacht.
Charlotte Vermeulen vertelt waarom ze dit een belangrijk onderwerp vindt: “Toen ik zelf biologie studeerde leerde ik altijd dat een mannetje met een vrouwtje samengaat in de natuur. En dat de mannen hun best doen voor de vrouwen en daar zelfs voor vechten. Terwijl dat ook heel vaak anders gaat.” Jelle Reumer: “De natuur leert ons dat we ons nergens over hoeven te verbazen en dat alles kan.”
Alles weten over LHBTQ+ in het dierenrijk? Luister de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.