Maandenlang is hij vanuit Nederland niet te zien geweest, maar in de loop van november fonkelt hij weer aan de zuidwestelijke avondhemel: de heldere planeet Venus. Venus draait in een kleinere baan rond de zon dan de aarde, dus soms staat hij tussen aarde en zon in, en soms bevindt hij zich - gezien vanaf de aarde - achter de zon. In beide gevallen is hij niet waarneembaar. De komende maanden staat Venus echter een flink stuk ten oosten (links) van de zon. Na zonsondergang is hij dan ook waarneembaar aan de avondhemel.
Dat Venus zo helder is, komt niet alleen door de relatief kleine afstand, maar ook door het dikke, gesloten wolkendek in de atmosfeer van de planeet. De wolken weerkaatsen het zonlicht heel goed, waardoor Venus een helder, zachtgeel schijnsel geeft. Het bestaan van de dampkring werd overigens in 1761 ontdekt door de Russische sterrenkundige Mikhail Lomonosov. Die deed waarnemingen aan een zogeheten Venusovergang (Venus beweegt dan voor de heldere zonneschijf langs), en ontdekte dat de planeet geen scherpe rand had.
Vanavond (zondag 2 november) is Venus tussen 18.00 en 18.30 te zien, laag boven de zuidwestelijke horizon. Links van de planeet staat de smalle maansikkel; linksboven de maan is Jupiter zichtbaar, een andere heldere planeet. Volgende maand staan de twee planeten heel dicht bij elkaar aan de hemel.