Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vele aangiftes tegen Chemours, OM start strafrechtelijk onderzoek

  •  
19-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Chemours, Dordrecht (c) ANP

Chemours, Dordrecht

© ANP

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Chemours in Dordrecht. Daarbij wordt ook gekeken of leidinggevenden van dat chemiebedrijf aansprakelijk zijn te stellen. Dat meldt het OM.

Op 4 september 2023 overhandigde advocaat Bénédicte Ficq namens circa 2400 mensen een aangifte aan het Openbaar Ministerie (OM) tegen het chemiebedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht. Die aangifte gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen gedurende de periode van 1967 tot nu.

"Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten", aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie.

Reactie advocaat Bénédicte Ficq

"Geweldige en terechte beslissing", aldus Ficq in haar reactie op het besluit. "Deze belangrijke eerste stap kan betekenen dat de leidinggevenden zich later in het verdachtenbankje moeten verantwoorden voor de -mede- door hen veroorzaakte ziekmakende vervuiling", schrijft ze op haar LinkedIn-pagina.

Volgens Ficq hebben de aangevers "met instemming kennisgenomen" van het OM-besluit, maar realiseren ze zich ook dat het onderzoek lang zal duren en complex van aard zal zijn. Maar alleen een grondig strafrechtelijk onderzoek kan de waarheid aan het licht brengen "en strafrechtelijke aansprakelijkheid van verantwoordelijke leidinggevenden voor de aangerichte schade voor mens en milieu in rechte" aantonen. Iedereen die relevante informatie over de zaak heeft, wordt opgeroepen die te delen met het OM en het onderzoeksteam.

"Ziekmakend vervuilen is een misdrijf, een misdrijf waar twaalf tot vijftien jaren gevangenisstraf op staat. Er mag niet gespeeld worden met welzijn, met de gezondheid van mens en milieu. Als dat wel gebeurt zullen de bazen in maatpak te maken krijgen met het strafrecht. En ja, dit geldt ook als waarschuwing voor andere bedrijven", reageert Ficq. "Erg blij met deze stap van dit OM tegen Chemours Netherlands."

Reactie provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is "blij" dat het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. De provincie had eerder om zo'n onderzoek gevraagd. Zuid-Holland noemde een strafrechtelijk onderzoek een logische vervolgstap nadat in september de rechter het bedrijf aansprakelijk stelde voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is ontstaan door de uitstoot van PFAS. Volgens de rechtbank verzweeg het chemiebedrijf relevante informatie over de risico's.

De provincie gaat over de vergunningverlening aan Chemours. Zuid-Hollandse Statenleden vroegen na de uitspraak van de rechtbank in september al of de vergunning kon worden ingetrokken, maar volgens de verantwoordelijk gedeputeerde zou dat niet kunnen. Of het strafrechtelijk onderzoek van het OM daar verandering in brengt, kon een woordvoerder van de provincie donderdag niet direct zeggen.

Reactie Chemours

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht zegt via een woordvoerder "volledige medewerking te zullen verlenen" aan het onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) tegen het bedrijf is begonnen. Chemours meldt ook dat het bedrijf al investeert in maatregelen om emissies te verminderen. "Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen", zegt de woordvoerder.

Bron: ANP

Meer informatie:

Wat zijn PFAS-stoffen?
PFAS is een verzamelnaam voor allerlei chemische stoffen en staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen. Deze stoffen zijn door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS maakt een object water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. De PFAS worden gebruikt bij het maken van regen- en skikleding, pannen met anti-aanbaklaag, blusschuim of smeermiddel. Eenmaal in het milieu blijven PFAS lang bestaan en hopen zich op. Een aantal PFAS waar zorgen over bestaan mogen nog maar beperkt gebruikt worden, omdat ze schadelijke effecten kunnen veroorzaken bij mensen, dieren en planten.

Meer over:

chemours, pfas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.