Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veldparelmoer op weg terug

  •  
13-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Ruim twintig jaar geleden verdween de zeldzame veldparelmoervlinder uit Nederland. Maar dit prachtige vlindertje is terug.

De meest genoemde oorzaak voor het verdwijnen van de veldparelmoervlinder is het verdwijnen van de onbemeste schrale graslanden door de intensieve landbouw. Sinds kort is de veldparelmoer echter op retour. Een aantal jaar geleden zijn rupsen uitgezet bij het Zuid-Limburgse Bemelerberg. En in 2013 vestigde een kleine populatie zich bij het Brabantse Bergeijk. Deze parelmoervlinders zijn aan komen vliegen vanuit België. Vroege Vogels kijkt nu, ruim twee jaar later, samen met de Vlinderstichting , hoe het met ze gaat.
Om te zien hoe het met een populatie vlinders gaat, is rupsen tellen een goede methode. De rupsen van de veldparelmoervlinder leven in groepen van tientallen exemplaren in spinselnesten op de smalle weegbree. Na hun verpopping verschijnen half mei de eerste vlinders. Veldparelmoervlinders zijn bijna alleen actief als de zon schijnt. Ze vliegen vooral op plaatsen met veel nectarrijke bloemen en kruiden, zoals knoopkruid, margriet, muizenoortje en biggenkruid.
In het veldparelmoervlinderproject bij Bergeijk werkt de Vlinderstichting samen met Staatsbosbeheer, eigenaar van het betreffende natuurgebied. Volgens de Vlinderstichting is een deel van het succes van de parelmoer aan hen te danken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor