Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veldgids voor de MP3-speler: Alle vogels in je binnenzak

  •  
15-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
111101a.jpg
Iedereen die graag naar vogels kijkt kent het gevoel: je ziet of hoort wat, je weet niet wat het is en natuurlijk heb je ook net geen gids bij de hand. Eenmaal thuis ben je de details vergeten. Had ‘ie nou een vleugelstreep of niet? En hoe klonk ‘ie nou ook alweer? De digitale revolutie brengt de oplossing. Birdsounds.nl heeft een veldgids van de vogels van Nederland en België uitgegeven voor de MP3-speler. Op de coverfoto van het CD-doosje wordt al duidelijk wat ze met ‘een MP3-speler’ bedoelen: Birdsounds gokt op de snel groeiende markt van iPhone-gebruikers en andere bezitters van ‘slimme telefoons’. Wat wordt vanaf nu dus het scenario? Je hoort of ziet iets dat je niet kunt thuisbrengen, je pakt je smartphone erbij, bladert alsof je door een gewone vogelgids bladert naar ‘ongeveer de juiste soort’ en ziet het plaatje, leest het praatje en vooral, je hoort het geluid.
Dat is het scenario. De praktijk sluit daar behoorlijk goed bij aan. Het gemak van ‘alle’ vogelgeluiden – naar keuze in alfabetische of ‘taxonomische’ vogelgidsvolgorde – met een paar kliks bij de hand is een van de grote geneugten van de digitale tijd. Dergelijke geluidenverzamelingen bestonden al wat langer, maar voor het eerst zit daar nu ook een – doorgaans mooie! – foto bij plus een korte soortbeschrijving en een verspreidingskaartje. Net als in een gewone veldgids.
Er zijn ook nog wel beperkingen. Niet van alle soorten is een geluid opgenomen. Van – pak hem beet – een vaal stormvogeltje zal niemand dat missen. Die hoor je toch nooit. Maar als je wilt weten of die roepende valk nou een boomvalk is of een slechtvalk, dan helpt deze MP3-gids je ook niet. Bovendien is er van de meeste andere soorten maar een tweetal geluiden opgenomen: een stukje zang en een roep. Van bijvoorbeeld de vink mist het typische geluid dat je in de trektijd kunt horen (djuup … djuup, …) Het zal zonder twijfel met auteursrechten en dergelijke te maken hebben. De geluidsopnamen zijn van Peter Boesman, de meeste foto’s van Rudi Debruyne. Maar digitaal gesproken is er natuurlijk geen reden te bedenken om niet veel meer geluiden op te nemen en bijvoorbeeld ook nog de Dutch Birding Kenmerkengids. Als ze niet in één product kunnen worden gecombineerd neem je ze maar als aparte files mee in je draagbare apparaatje. Wat kost een paar gigabyte aan geheugen nou helemaal? Nee, zo’n MP3-speler wordt net zo’ standaard uitrusting voor vogelaars als een kijker. Birdsounds is één van de eersten die dat doorheeft. De gaten die ze nog open hebben gelaten worden hopelijk snel gevuld.
Rob Buiter
Titel: Birds of Belgium and Holland MP3 Multimedia Fieldguide
Auteur: Peter Boesman
Uitgave: Birdsounds.nl (2009)
Medium: CD-MP3 multimedia fieldguide
Prijs: 29.95 EURO
Het veertjessysteem
De veertjes bovenaan de pagina geven het waardeoordeel aan van de recensent. Hierbij zijn vijf veertjes de hoogste waardering.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor