Veiligheidsraad buigt zich over klimaat
• 17-04-2007
• leestijd 2 minuten
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich dinsdag voor de eerste keer in zijn geschiedenis over de klimaatveranderingen op aarde gebogen. De raad geeft daarmee aan dat de opwarming van de aarde steeds meer als een belangrijk veiligheidsrisico kan worden beschouwd.
De vergadering vond plaats op aandringen van Groot-Brittannië, dat deze maand de raad leidt. De Britten vrezen dat de effecten van klimaatverandering steeds meer van invloed kunnen zijn op het ontstaan van conflicten. De VN-Veiligheidsraad buigt zich normaal over kwesties van oorlog en vrede.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett sprak in New York van een baanbrekende dag. Ze prees dat 52 landen bereid zijn mee te doen aan het debat. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat de ,,gezamenlijke multilaterale machinerie'' in actie moet komen.
Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) noemde het in zijn toespraak onacceptabel en onverantwoord dat de onderhandelingen over de uitstootvermindering na 2012 vast zitten. Hij riep op tot een meer toekomst gerichte strategie om bijvoorbeeld de kooldioxide (CO2) uitstoot terug te dringen.
De minister riep Ban op om de Veiligheidsraad te waarschuwen als er klimaat gerelateerde crisissituaties ontstaan die de vrede en veiligheid bedreigen. Ban moet dan ook VN-organisaties opdracht geven om preventieve maatregelen te nemen.
Volgens schattingen van de VN zullen er in 2010 90 miljoen zogenoemde milieuvluchtelingen zijn en daarbij is nog geen rekening gehouden met de verslechtering van het klimaat. In 2050 zullen naar schatting miljarden mensen beschikken over slecht of helemaal geen water. ,,Het is duidelijk dat dit niet alleen implicaties heeft op sociaal, economisch en humanitair, maar ook op veiligheidsgebied'', zei de Koenders.
Elf Amerikaanse ex-topmilitairen waarschuwen in een onlangs verschenen rapport dat de opwarming van de aarde zal leiden tot meer terrorisme. Het Amerikaanse leger zal volgens de militairen betrokken raken bij conflicten die te maken hebben met tekorten aan water en andere levensbehoeften. De ex-militairen hebben kritiek op de weigering van president Bush om harde maatregelen te nemen en het Kyoto-protocol, met afspraken over het terugdringen van broeikasgassen, te ratificeren.
Bron: ANP