Veiligheid en natuur vragen om nieuw kustbeheer eilanden
• 23-05-2008
• leestijd 2 minuten
Het kustbeheer van de toekomst zou meer gebruik kunnen maken van het natuurlijke spel van zand, wind en water. Zo zijn in tijden van een veranderend klimaat, de veiligheid en de natuurwaarden van de Waddeneilanden beter te garanderen. Dat is de opmerkelijke conclusie van het boek “Eilanden Natuurlijk. Natuurlijke dynamiek en veerkracht op de Waddeneilanden” dat vrijdag 23 mei in Leeuwarden is aangeboden aan overheden en terreinbeheerders in het waddengebied en aan de Adviescommissie Waddenfonds.
Het Tij Geleerd, het samenwerkingsverband van natuurorganisaties en wetenschappers rond de Waddenzee, organiseerde op 23 mei in Leeuwarden het symposium Kansen voor de waddenkust. Samen met eilandbewoners, -bezoekers, ambtenaren, bestuurders, natuurbeschermers en kustdeskundigen is gesproken over de kansen voor de waddenkust nu het klimaat aan het veranderen is. Het symposium eindigde met de presentatie van Eilanden Natuurlijk, de neerslag van een studie door een deskundigenteam, “droge wad”, van Het Tij Geleerd. Het expertteam, bestaande uit geomorfologen en ecologen, heeft gewerkt aan een studie over hoe het kustbeheer moet veranderen om het waddenlandschap te behouden.
De eerste stap
Het onderzoek van het expertteam en dit symposium worden gezien als eerste stappen op weg naar een duurzaam beheer van de eilanden. Het boek Eilanden Natuurlijk biedt nieuwe inzichten voor beheer van de eilanden dat gebruikmaakt van de kracht van het getij, de wind en het zand. In de praktijk kan het vergroten van de kustveiligheid gecombineerd worden met het vergroten van de natuurwaarden. Daarvoor kan het best worden ingespeeld op langdurige processen die zich op aanzienlijke oppervlakten, tot tientallen vierkante kilometers, afspelen. Door het samenwerken met de natuurlijke processen bouwt het systeem veerkracht op om op grote schaal in stand te blijven, ook in tijden met een versneld veranderend klimaat. Binnen dat dynamische systeem zullen vegetatietypen en diersoorten nu eens hier en dan weer daar verschijnen of verdwijnen, maar ergens op het eiland blijven ze aanwezig.
De eerste exemplaren van het boek zijn tijdens het symposium door Rien Herber van de Initiatiefgroep Het Tij Geleerd en tevens voorzitter van de Programmaraad Zee en Kustonderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, overhandigd aan Burgemeester Jurrit Visser van Terschelling namens het Overlegorgaan Waddeneilanden, aan Wim Wolff, als vertegenwoordiger van de Adviescommissie Waddenfonds en aan de beheerders in het waddengebied.
De volgende stap
Het symposium was de eerste stap om, met de inzichten van het expertteam, met alle betrokkenen van de Waddeneilanden samen te discussiëren en plannen te maken voor de toekomst. Met een stapsgewijze aanpak zal ook in de verre toekomst op de Waddeneilanden ruimte blijven voor een veerkrachtig en robuust ecosysteem dat de gevolgen van klimaatverandering goed kan opvangen. Daarmee kunnen de eilanden niet alleen nog aantrekkelijker worden voor planten en dieren, maar ook voor bewoners en bezoekers. Een duurzame toekomst voor mens én natuur in het waddengebied.