Veerman overtuigt Kamer
• 01-09-2005
• leestijd 2 minuten
Minister Veerman van Landbouw is ervan overtuigd dat er geen ,,betekenisvolle nieuwe feiten'' zullen opduiken over zijn boerenbedrijven in Frankrijk. Hij heeft geen behoefte aan onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop hij als minister afstand nam van zijn zakelijke belangen. De Kamer nam genoegen met de excuses van Veerman en drong niet langer aan op zo'n onafhankelijk onderzoek.
,,Ik vertik het om nog maanden te blijven bungelen,'' aldus de CDA-bewindsman donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Veerman kwam in opspraak, omdat hij tegen de regels in als minister bemoeienis zou hebben gehad met zijn bedrijven. Voor GroenLinks en PvdA was dat donderdag reden om bij Veerman aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek door bijvoorbeeld de Rekenkamer, maar beide partijen zagen daarvan af nadat Veerman ruiterlijk had toegegeven ,,fouten'' te hebben gemaakt door een handtekening te zetten onder het jaarverslag van een van zijn bedrijven. Ook stond de minister ingeschreven in het handelsregister in Frankrijk, terwijl daar eigenlijk de naam had moeten staan van een zaakwaarnemer.
Veerman wist de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat hij te goeder trouw gehandeld had en zich niet daadwerkelijk had bemoeid met leidinggeven aan zijn bedrijven. Alleen de SP, die al voor het Kamerdebat van donderdag vond dat de minister de eer aan zichzelf moest houden en dus moest opstappen, drong nog aan op onafhankelijk onderzoek. Maar SP-Kamerlid Van Velzen vond daarvoor geen medestanders.
Veerman zette uiteen dat hij bij zijn aantreden aan een notaris opdracht had gegeven om de zeggenschap over zijn bedrijven onder te brengen bij derden. De notaris heeft die opdracht niet goed uitgevoerd. Als gevolg daarvan kreeg Veerman alsnog een jaarverslag van een zijn ondernemingen ter ondertekening voorgelegd. Veerman erkende dat hij toen in de fout is gegaan.
De Kamer nam genoegen met zijn uitleg en de conclusie die Veerman daaraan verbond. Als er alsnog nieuwe belangrijke feiten boven tafel komen, ziet Veerman dat ,,als een groot probleem'' en zal hij geen minister blijven.
De bewindsman toonde zich na afloop van het debat opgelucht en stelde met ,,vreugde'' vast dat hij het vertrouwen van de Kamer heeft. Toch is de kwestie hem niet in de koude kleren gaan zitten, erkende hij. ,,Het is nog niet klaar. Wat wij hebben meegemaakt, dat doet mij zeer'', zei Veerman over het effect van de ontstane commotie op zijn naasten.
Het debat ging niet alleen over de positie van de minister van Landbouw, maar ook over nevenfuncties van bewindslieden, die niet gemeld waren aan premier Balkenende, zoals eigenlijk had gemoeten. Uit een overzicht van de minister-president bleek het in totaal te gaan om zo'n vijftigtal functies. Het gaat dan vrijwel steeds om het zitting nemen in een comité van aanbeveling voor een goed doel of een evenement.
Met name de eenmansfractie Nawijn vindt dat daar geen kwaad in steekt en pleitte voor versoepeling van de regels op dit punt. Maar premier Balkenende wil vasthouden aan de regels, omdat hij het van belang vindt dat elke schijn van belangenverstrengeling wordt voorkomen.
Bron: ANP