Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veeleisende otter voelt zich thuis in Almere

theme-icon
Natuur
  •    •  
27-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3119 keer bekeken
  •  

Niet lang nadat de eerste bewoners Almere introkken, stierf elders in Nederland de laatste otter uit. Door herintroductie in natuurgebieden als de Weerribben-Wieden keerde het dier terug. Inmiddels heeft de otter zelfs het centrum van Almere bereikt.

Otter is een trekkend dier

Eind jaren tachtig verdween de otter uit ons land door de versnippering van leefgebieden, aanrijdingen met verkeer en vervuiling van rivieren. Door herintroductie, het verbinden van natuurgebieden en de verbetering van waterkwaliteit, weet de otter zich de afgelopen jaren weer te verspreiden.

Het schuwe dier verwacht je misschien in een uitgestrekt veenmoeras, kronkelende beek of grote rivier, wie goed oplet kan het dier ook in Almere tegenkomen. Vanaf de Weerribben-Wieden, via natuur rond Lelystad en door de Hoge Vaart is het dier de stad in getrokken. En vanuit daar is het dier zelfs al in Amsterdam gespot.

Verbindingen voor de otter

Noah Wezer doet voor gemeente Almere doelgericht onderzoek naar de otter en hoe ze de stad beter kunnen inrichten voor dit kritische dier. Ze weten nog niet zeker of het dier zich hier al gevestigd heeft of alleen doorheen trekt. De otter is een trekkende soort die elke vorm van water gebruikt om zich te verspreiden.

Het kernwoord voor de otter? Verbindingen, verbindingen en verbindingen. Vooral via water, waar de otter doorheen trekt. Maar zodra het dier een brug onder moet, verkiest hij droge voeten zoals een richeltje onder de brug. Een bever zwemt er onderdoor, een otter wándelt.

Snelweg oversteken 

De otter steekt soms ook wel eens een weg over en dat ken hem fataal worden. Gelukkig zijn er op sommige plekken faunapassages, zoals onder de A6. Hier kan het dier veilig doorheen trekken. En zo verspreidt de otter zich verder via het water, droge richels in bruggen en tunnels onder de weg.

Kijk zaterdag 28 oktober 2023 naar de uitzending over Almere om 19.15 uur op NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

almere, otter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.