Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Veel wetsovertredingen bij veetransport’_19_02_2016

  •  
19-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koe_Luukie.jpg

© Fotograaf: Luukie

Bij maar liefst 70% van de geïnspecteerde transporten van dieren vanuit de EU naar Turkije wordt de EU Transportwet 1/2005 overtreden. Dit blijkt uit vijf jaar onderzoek van Eyes on Animals (NL), Animal Welfare Foundation (Dld) en Tierschutzbund Zürich (Zwitserland) aan de EU-grens met Turkije. Eyes on Animals-directeur Lesley Moffat: “Het gaat om systematische wetsovertredingen waaronder jaarlijks tienduizenden dieren lijden. Nederland ziet zichzelf graag als voorbeeldland in de landbouw, heeft de nieuwe staatsecretaris Van Dam onlangs herhaald in het Europese Parlement. Daarom moet Nederland haar EU-voorzitterschap benutten om een einde te maken aan deze voortdurende dierenmishandelingen.” 
Transport
In de onderzoeksperiode 2010- 2015 werden vanuit de EU 900.000 schapen, 850.000 runderen en 5000 geiten op lange-afstandstransport gezet vanuit de EU naar Turkije. In 2015 steeg de export van dieren met 39% ten opzichte van 2014 (bron: Eurostat). De EU zet voor 2016 in op een verdere toename. Eyes on Animals voert samen met 2 partnerorganisaties regelmatig onafhankelijke inspecties uit van de vele lange-afstandstransporten die de EU-grens bij het Turkse plaatsje Kapikule passeren. 
‘Martelgang’
Lesley Moffat: "Dieren lijden onder grove overschrijding van maximum-transporttijden, onrealistische tijdsplanning, valse verklaringen over rustplaatsen, extreme temperaturen, gebrek aan water en voedsel, overbelading van wagens, ontbrekende strobedding, onvoldoende stahoogte.” Bovendien zijn de chauffeurs vaak onvoldoende opgeleid en onbekwaam. “Dat maakt deze transporten tot een martelgang. Gewonde, zieke, bevallende en stervende dieren krijgen geen zorg. We zien geregeld vertrapte en dode dieren.” 
Rapport en filmverslag
De resultaten van vijf jaar inspecties zijn nu samengevat in een 1000 pagina's tellend rapport en een filmverslag, die aan de EU-commissie en lidstaten worden aangeboden. In totaal werden 352 veetransporten gecontroleerd: daarvan overtraden 247 transporteurs uit 13 verschillende EU-landen één of meerdere regels van de EU Transportverordening 1/2005. Moffat: “Niet 1 van de 13 exporterende EU-landen houdt zich aan de wet. Hiervoor is geen enkel excuus.”
Uitspraak Europese Hof van Justitie naleven
Het Europese Hof van Justitie heeft vorig jaar nog bevestigd dat de EU-Transportwetgeving geldt gedurende de gehele reistijd: vanaf de plaats van vertrek tot de plaats van eindbestemming –óók als deze zich bevindt in een niet-EU-land. Nu Nederland EU-voorzitter is, vraagt Eyes on Animals onze Landbouw-staatssecretaris Van Dam zich ervoor in te zetten dat deze gerechtelijke uitspraak eindelijk in de praktijk wordt nageleefd. Die uitspraak bevestigt dat nationale autoriteiten die export van levend vee fiatteren, de regels nu écht moeten gaan toepassen.” Nederland exporteert nog relatief weinig dieren naar Turkije, maar kent wel veel internationaal opererende veetransporteurs die dieren uit andere landen op deze gevaarlijke route vervoeren.
Bron: Eyes on Animals
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.