Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel verontreinigingen in kopvlees van rivierkreeften gevonden

  •  
21-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
46137 keer bekeken
  •  
Rode Amerikaanse rivierkreeft

© Rode Amerikaanse rivierkreeft. Fotograaf: gilles147

In het vlees uit de kop van gevangen rivierkreeftjes zit een hoog gehalte aan verontreinigingen zoals zware metalen, dioxines en pcb's. In het staartvlees is dat gehalte veel lager. Het is daarom beter om alleen staartjes van rivierkreeften te eten, vindt onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research (WENR), onderdeel van de Wageningen Universiteit. Volgens hen moet voor het maximale gehalte aan verontreinigingen in het kopvlees een norm worden vastgesteld, aangezien dit vlees wel in recepten wordt gebruikt. 

Invasieve exoot

De Amerikaanse rivierkreeftjes zijn invasieve exoten die eigenlijk niet in Nederlandse wateren thuishoren. Ze veroorzaken veel overlast en worden op grote schaal gevangen. Sinds 2010 mogen opgeviste exotische rivierkreeften voor consumptie worden aangeboden. In sommige horecagroothandels zijn in Nederland gevangen rivierkreeften te koop, een aantal restaurants heeft de beestjes op de kaart staan.

Maar tot nu toe was niet bekend of het eten van rivierkreeftjes uit Nederland gezondheidsrisico's met zich meebracht. De dieren nemen namelijk verontreinigingen uit waterbodems in hun lichaam op.

kreeften header

Amerikaanse rivierkreeften

© Gwen Rochat

Onderzochte rivierkreeftjes

Onderzoekers van WENR hebben rivierkreeftjes van 22 locaties verspreid over het land onderzocht op zware metalen, pcb's, dioxines en PFAS. Alle metalen werden teruggevonden in zowel de kop als de staart van de dieren. Dat is volgens de onderzoekers niet verwonderlijk, aangezien alle metalen van nature ook in waterbodems voorkomen. Maar het gehalte een dioxines en pcb's was in het kopvlees veel hoger dan in het staartvlees. Dat komt doordat die stoffen zich ophopen in vetrijke weefsels en organen, die bij rivierkreeften in de kop zitten. Ook de meerderheid van vervuilingen met PFAS werd in kopvlees gevonden.

Ook norm voor het kopvlees stellen

Staartvlees is spiervlees en daarvoor gelden Europese normen. Vlees uit rivierkreeftstaartjes bleef vrijwel altijd onder de in de normen genoemde grenswaardes. De onderzoekers bevelen sterk aan om ook normen vast te stellen voor het bruine kopvlees, aangezien dat wel geserveerd en gegeten wordt, maar een veel hoger vervuilingsgehalte heeft.

Kreeftencollector vangt honderden kilo's aan rivierkreeft

Ecologisch adviesbureau ATKB is in opdracht van verschillende waterschappen al jaren bezig met optimalisatie van vangstmethodes om de invasieve rivierkreeft te vangen. Zij ontwikkelden een zogeheten kreeftencollector, een nieuwe vangstmethode met veelbelovende resultaten. In molenpolder bij Tienhoven loopt een pilot. Verslaggever Pleun Aarts nam een kijkje. 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.