Veel plant- en diersoorten Amazonewoud ontdekt
• 26-10-2010
• leestijd 2 minuten
In de afgelopen tien jaar zijn in het Amazoneregenwoud meer dan twaalfhonderd soorten dieren en planten ontdekt. Omgerekend wordt in het gebied elke drie dagen een nieuwe soort gevonden. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds in een rapport over de biodiversiteit van het grootste regenwoud ter wereld.
,,De diversiteit in de Amazone dient als een herinnering aan hoeveel we nog steeds moeten leren over dit unieke gebied en aan wat we kunnen verliezen'', aldus Fransisco Ruiz van het WNF. Het rapport is dinsdag naar buiten gebracht tijdens een grote biodiversiteitstop in Japan, waar meer dan 190 landen afspraken proberen te maken over het behoud van de wereldwijde soortenrijkdom.
Tussen 1999 en 2009 zijn in de Amazone 637 nieuwe plantensoorten ontdekt. Daarnaast vonden onderzoekers 257 vissoorten, 216 amfibiesoorten, 55 soorten reptielen, zestien soorten vogels en 39 soorten zoogdieren. Een van de voornaamste ontdekkingen was die van een anaconda die in 2002 in Bolivia werd aangetroffen. Het was voor het eerst sinds 1936 dat zo'n soort slang werd gevonden. Ook een papegaai met een kale kop die ontdekt werd, haalde het nieuws.
Volgens het WNF is het van groot belang dat de Amazone beter beschermd wordt. Grote delen van het gebied verkeren nog in rustig vaarwater, maar de bedreigingen voor het oeroude bos nemen hand over hand toe. In de afgelopen jaar is door menselijk handelen zeker 17 procent van het Amazonewoud verdwenen. Dat is een gebied waar Spanje twee keer in past.
Veel hout wordt gekapt om ruimte te maken voor sojaplantages en veehouderijen. In Brazilië, waar circa 65 procent van de Amazone in ligt, wordt hard gewerkt om de houtkap tegen te gaan. Daardoor neemt de verwoesting van het gebied langzaam af. Volgens het WNF moet echter meer gebeuren, ook in de acht andere landen die een deel van de Amazone binnen de landsgrenzen hebben.
Behoud van het woud is volgens het WNF niet alleen gunstig voor de biodiversiteit. Het heeft ook een gunstig effect op de klimaatproblemen. Het regenwoud is een natuurlijke opslagplaats voor vele miljarden tonnen CO2, de stof die verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde. Door bomen te kappen wordt koolstofdioxide niet meer opgeslagen en komt het in de atmosfeer. Dat zou de klimaatverandering volgens het WNF aanzienlijk kunnen versnellen.
In het Amazonewoud leven volgens het het WNF tienduizenden plantensoorten, ongeveer 2,5 miljoen insectensoorten en enkele duizenden soorten vogels en zoogdieren. Verder leven rond de Amazone meer dan 33 miljoen mensen.
Bron ANP