Staatsbosbeheer heeft op de Veluwe de afgelopen maanden meer dan 100 jonge kiemplanten en struiken gevonden van de jeneverbes. De jeneverbes is een door de wet beschermde struik.
Luchtverontreiniging zorgde in de jaren 70, 80 en 90 ervoor dat jonge jeneverbes kiemen niet konden overleven. Blijkbaar waren de noodzakelijke schimmels in de bodem verdwenen. Struiken en schimmels leven van en met elkaar en leveren elkaar de nodige suikers en zouten. De fijne schimmeldraden kunnen voedingsstoffen opnemen die de struik met de dikke wortels nooit kan opnemen. Ze helpen elkaar dus goed.
Gelukkig heeft de overheid in de jaren 80 en 90 veel gedaan om het milieu weer schoner te krijgen zodat de schimmels overleven en de jeneverbes weer kan kiemen en groeien. Staatsbosbeheer heeft samen met de vrijwilligers van het IVN en KNNV de jeneverbessen geteld en ontzet van woekerende bomen. Er groeien vooral veel jonge jeneverbesstruikjes in het gebied Garderen en Kootwijk. Gewoon in een dicht grastapijt ontkiemt. Een mooi voorbeeld van hoe de natuur zichzelf hersteld zonder dat de mens heeft hoeven plaggen of maaien.
Staatsbosbeheervrijwilliger Paul Derksen kan alle jeneverbessen terugvinden met zijn GPS apparaat. Dat is mooi, want als we in dat gebied moeten werken, kan Staatsbosbeheer vooraf de jeneverbesstruikjes beschermen door er een rood/wit lint om te spannen.