Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel egelhuizen tasten gezondheid van egels aan

  •  
09-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8776 keer bekeken
  •  
egel_vanmorgen_in_mijn_tuin_584d890061a4d_medium

Slapende egel

© Fotograaf natasjajuist

Een egel in de tuin is voor veel mensen iets fantastisch. en om het dit stekelig diertje nog meer naar de zin te maken kopen ze er ook een woning voor! Maar die grote vraag naar egelhuizen heeft geleid tot ene wildgroei aan aanbieders. Jenny Kleve van Egelbescherming Nederland schreef het boek "Egelhuizen in gebruik" met daarin een bouwhandleiding voor het ideale egelhuis, want veel van de nu op de markt zijnde huizen worden vaak met ongeschikte materialen gemaakt. En dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid van egels.

Het gaat slecht met de egel

Het gaat slecht met de egel in Nederland. De afgelopen decennia is 80 procent van de egelpopulatie uitgestorven. De belangrijkste oorzaak van de sterfte onder egels, is het verdwijnen van leefgebied en daarmee hun voedselaanbod. Waar mensen wonen is voedsel en daarom trekken de egels steeds vaker de bewoonde wijken in. Waar het gevaar loert van de elektronische grasmaaier. En door de ontgroening en verstening van de tuinen zijn daar echter onvoldoende natuurlijke nestmogelijkheden te vinden.

Ongeschikte egelhuizen

Gelukkig vinden de meeste mensen het erg leuk om een egel in de tuin te ontdekken en willen ze het diertje graag helpen. “Die populariteit heeft geleid tot een enorme hoeveelheid commerciële egelhuizen”, legt Jenny Kleve, directeur van Egelbescherming Nederland uit. “Te kleine egelhuizen op de markt gemaakt van ongeschikte materialen, zijn mede verantwoordelijk voor de aantasting van de gezondheid van de egel in de afgelopen jaren.”

Een goed slaaphuis

Een goed slaaphuis is een eerste vereiste om het dier te helpen. Naast een slaapplaats is dat een plek waar egels hun winterslaap houden en hun jongen in grootbrengen. Hiervoor moet een egelhuis groot en ruim genoeg zijn: egels kunnen tot tien jongen krijgen die in zes weken uitgroeien tot egels van rond de 200 gram. Voor een winterslaap van 4-5 maanden is een optimale lucht-en vochtcirculatie een vereiste om de egel gezond te laten overwinteren.

Kwaliteit komt te kort

Bijna alle aangeboden egelhuizen bleken te klein qua afmetingen ten behoeve van egelmoeders met jongen. Door het werken met goedkope en onbehandelde materiaalsoorten, raakten de egelhuizen al snel doorweekt in de natte maanden. Dit tast de gezondheid van de egels in ernstige mate aan. Een goede vocht- en luchtcirculatie ontbrak in bijna alle huizen, vooral omdat deze ook te laag waren waardoor er geen trek op gang gebracht kon worden. 

Longproblemen

“Chronische long- en huidproblematiek komt steeds vaker voor bij de egel”, zegt Kleve. “Van een vochtige omgeving is bekend dat dit de longen aantast en schimmels vormt. Dit tast de algehele conditie van de egel aan waardoor het nog slechter met de egelpopulatie gaat”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.