Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van schelpen in de Noordzee tot kalk in de duinen

  •    •  
30-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1007 keer bekeken
  •  

Strandschelpen en zwaardscheden, een tochtje op het strand en er zijn meteen al talloze soorten te vinden. Wie wil weten wat er leeft op de bodem van de zee, hoeft alleen maar langs de branding te lopen en te ontdekken wat de golven hebben meegebracht. Want wat aanspoelt op het strand, zegt veel over de conditie van onze Noordzee.  

Aanspoelsels 

Stichting de Noordzee zet zich in voor een gezonde Noordzee. Als mariene ecoloog houdt Eline van Onselen zich bezig met welke soorten er in de zee leven. Om te zien wat in het water leeft, kun je ook op het droge blijven. Want op het strand liggen natuurlijk allemaal schelpen van soorten die in de Noordzee leven.

schelpen 2

Strandschelp

© Vroege Vogels TV

Bron van kalk 

Schelpen bestaan grotendeels uit kalk en kunnen na de dood van de schelpdiertjes nog honderden jaren achterblijven. Langzaam breken de schelpen af en het kalkrijke materiaal blijft liggen op het strand. De kleine stukjes worden door de wind opgepakt en komen zo in het achterliggende duin terecht. Daar speelt het een belangrijke rol als mineraal voor allerlei planten en dieren.  

Zee neemt CO2 op 

Vroeger had je voor de Nederlandse kust allerlei schelpdierbanken, maar die zijn bijna helemaal verdwenen. Slechts vijf procent van onze Noordzee is beschermd, en die moet herstellen. Want een gezonde Noordzee, betekent meer CO2-opname.  

Er is alleen nog een proces gaande. De zee wordt namelijk zuurder door een te veel aan CO2 in de atmosfeer. Daardoor hebben schelpdieren het moeilijk, want die zijn afhankelijk van kalk. Zuur breekt kalk af, dus hoe zuurder de zee, hoe minder kalk. Ook de zee is dus een kwetsbaar ecosysteem.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.