Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van kunstzinnige dieren tot zeldzame reigers | Nu in de Natuur

  •  
19-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2622 keer bekeken
  •  
headerfoto instareels 19102022

© Foto's van: Hans Hillewaert | Irene de Rooij | rgroosjohanchellonl | Kevin van den Hoven | Hans Viveen

Van stiekeme vogelvoerdieven en badderende vogels tot de kunst in natuur. Het was allemaal afgelopen week te bewonderen op de Instagram van Vroege Vogels!

Hieronder een weekoverzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Vogelvoer

Het is weer tijd om de vogels in je tuin bij te voeren! Maar niet alleen vogels komen hier op af. In deze reel zien we een familie boommarters die smult van het lekkers in een voederhuisje, een eekhoorn die een beetje klungelig bij het voer probeert te komen en een rat die hiervoor halsbrekende toeren uithaalt. Geen vogels, maar nog steeds genieten!

Badderen

Vogels zijn vaak druk in de weer met hun verenkleed. Een smerig verenpak zorgt ervoor dat vogels namelijk minder goed kunnen vliegen, sneller koud worden en minder aantrekkelijk zijn voor soortgenoten. De zwart specht, grutto en sperwer nemen in deze reel daarom een lekker bad.

Zeldzame reigers

De blauwe reiger of de grote zilverreiger kent waarschijnlijk iedereen, maar was je ook bekend met deze zeldzaamheden? De koereiger is een reigersoort die de laatste jaren in opkomst is. Hij zoekt z'n eten, zoals de naam al aangeeft, vaak in de buurt van koeien. Een reiger die vooral 's nachts actief is, is de kwak. Hij dankt zijn naam aan het geluid dat hij maakt, een luide 'KWAK'. De ralreiger is de meest zeldzame reiger van deze drie. Tijdens de vogeltrek wil hij nog wel eens in Nederland terecht komen. 

Kunst

Wie goed kijkt ziet overal kunst, en al helemaal in de natuur. De dieren in deze reel bevestigen dat nogmaals. Prachtige golvende spreeuwenzwermen zie je vooral in het najaar en tijdens de avondschemering. Zeevonk is een eencellige die bekend staat om z'n bioluminecentie; ze kunnen zelf licht maken. Een spectaculair gezicht! De meerkoet in deze reel creëert abstracte kunst, door het breken van de weerspiegeling van het water. 

Zeeleven

In deze reel bijzonder Nederlands zeeleven! Het zeepaardje is een a-typische vissensoort, z'n bijzondere uiterlijk dient vooral ter camouflage. Een Nederlandse haai is de hondshaai. Deze soort wordt niet erg groot, tot zo'n 80 centimeter en voedt zich dan ook voornamelijk met kleine prooien. Voor koraal hoef je niet naar de tropen, in Nederland hebben we ook een koraalsoort; de dodemansduim! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Hannitsko
Hannitsko20 okt. 2022 - 21:59

Heel leuk die filmpjes!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.