Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van kuifeend tot zeepaddenstoel | Nu in de natuur

  •  
25-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
805 keer bekeken
  •  
nuindenatuur
Wat is er deze week allemaal te zien in de natuur? In dertig seconden wordt een soort uitgelicht die overvliegt of in bloei staat. Zo trekken de kuifeenden deze week naar het zuiden, markeert de steenmarter zijn territorium met urine en met een beetje geluk zie je een zeepaddenstoel op het strand.  

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op de Instagram Reels:

Kuifeend trekt naar het zuiden

Zwart-witte veren en een kuif: de kuifeend is makkelijk te herkennen. In tegenstelling tot de wilde eend duikt de kuifeend naar voedsel. Hij heeft bijvoorbeeld kreeftachtigen en andere waterdieren. De broedtijd is voorbij, dus trekken ‘onze’ kuifeenden nu naar het zuiden en wordt hun plek ingenomen door andere kuifeenden die de zomer noordelijker doorbrachten.

Plassende steenmarter

Het paarseizoen van de steenmarter is afgelopen en dat betekent dat ze weer teruggaan naar hun solitaire levensstijl – alleen dus. Elke steenmarter heeft het eigen territorium gemarkeerd met urine en geurstof uit kliertjes. In dat leefgebied hebben ze meerdere schuilplaatsen, bijvoorbeeld een kruipruimte van een huis.

Echte koekoeksbloem

Heb je de paarsroze bloemetjes van de koekoeksbloem gezien? De plant is tot in de nazomer te bewonderen. De behaarde stengel is dun en hoog tot wel 90 centimeter. De bloem valt daardoor goed op, met vijf kroonbladeren die in vier spleetjes zijn verdeeld.

Geur van de knoflookpad

De knoflookpad is te herkennen aan zijn uitpuilende ogen. Hij heeft z’n naam gekregen door de geur die hij afscheidt bij verstoring: een knoflookgeur.De kans dat je een knoflookpad nu tegenkomt is groter dan de rest van het jaar: de jonge dieren trekken het land op. Je vindt ze dichtbij de poel en bij open zandplekken.

Grauwe kiekendief

De kleinste kiekendief die in Nederland voorkomt - De grauwe kiekendief. Hij jaagt vaak ver van het nest, en smult hier vooral van veldmuizen.  Binnenkort verlaat de grauwe kiekendief ons land weer: hij trekt richting Afrika, naar de sahel, om te overwinteren. Daar eet ‘ie vooral sprinkhanen.

Kolibrievlinder gek op warmte

De kolibrievlinder, lijkt op een echte kolibrie door de lange roltong. De vlinder hangt doodstil in de lucht, rolt zijn roltong uit en drinkt nectar uit de bloemen. Deze bijzondere vlinder kwam twintig jaar geleden nog nauwelijks voor in Nederland. Maar door klimaatverandering worden ze steeds talrijker, de kolibrie is gek op warmte en droogte.

Ongevaarlijke zeepaddenstoel

Het is zomer en de zon laat zich vaak zien. Strandliefhebbers kunnen daarvan genieten aan de kust en grote kans dat je dan een kwal ziet langs het strand, bijvoorbeeld: de zeepaddenstoel. Hij kan wel een halve meter groot worden en zelfs 11 kilo wegen. Gevaarlijk is ‘ie over het algemeen niet, maar een prik voelt natuurlijk niet lekker.

Pantser van de mestkever

Hij is makkelijk te herkennen aan zijn zwarte pantser: de mestkever. Zoals de naam al zegt, eet hij onder andere de mest van grote grazers zoals koeien en paarden. Je kunt ze nu veel zien met grote mestballen die ze wegrollen naar een bewaarplek om hem zelf op te eten of te geven aan de larven.

Meer over:

instagram
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor