Van kiekje tot foto_21_08_2008
• 21-08-2008
• leestijd 2 minuten
In het kader van de zomer en de vakantie én de natuurfotowedstrijd van Vroege Vogels Radio presenteert natuurfotograaf Harvey van Diek een cursus natuurfotografie in twee delen.
In deel 1, op het strand, waarbij de camera gewoon in de P-stand staat, leert hij de kijker hoe die een fatsoenlijke compositie in beeld krijgt. In deel 2, in het stadspark, gaat de camera van de P-stand af, en leert hij de kijker wat meer over belichting, hét instrument om sfeer in een foto te creëren. Vandaag deel 2.
Tips van Harvey uit aflevering 1:
- Zorg dat de horizon (de naam zegt het al) horizontaal staat.
- Laat de horizon het beeld niet in tweeën delen. Een verdeling van eenderde bodem en tweederde lucht (of omgekeerd) werkt veel beter.
- Probeer actie vast te leggen, dat is veel boeiender dan een statisch beeld.
- Vermijd storende elementen in de omgeving van het te fotograferen object. Dat kan bijvoorbeeld door in te zoomen of een andere invalshoek te kiezen.
- Hou bij het fotograferen van dieren rekening met de kijkrichting. Door ruimte te laten vóór het object lijkt het alsof het dier het beeld inkomt. Dat levert een mooiere foto op.
- Varieer in de positie van waaruit je fotografeert. Een klein stapje opzij kan een saai uitzicht veranderen in een spannend landschap. Maak daarbij gebruik van de mogelijkheden die de omgeving te bieden heeft.
Tips uit aflevering 2:
- Kies ook eens voor een ander (meestal laag) perspectief. Op ooghoogte met het dier dat je wilt fotograferen wordt het resultaat vaak een stuk fraaier.
- Licht is belangrijk. Midden op de dag is het licht vaak te fel en te hard. Fotograferen in de ochtend of avond geeft een mooier resultaat.
- Haal de camera eens van de P-stand af, en experimenteer met sluitertijd en diafragma.
Beweging wordt zichtbaar als je een langere sluitertijd kiest
Door hetdiafragma aan te passen kun je een deel van de foto scherp krijgen, en zo meer laten opvallen.
Lees
hier
meer over de jubileumfotowedstrijd van Vroege Vogels