Van Geel: Borssele open tot eind 2033
• 10-01-2006
• leestijd 2 minuten
De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele kan definitief tot eind 2033 openblijven. Dat heeft staatssecretaris Van Geel (Milieu) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
In de brief doet de bewindsman mede namens minister Brinkhorst van Economische Zaken het pakket afspraken, maatregelen en voorwaarden uit de doeken op grond waarvan de centrale langer kan openblijven. Aanvankelijk moest Borssele in 2013 dicht.
Het kabinet besloot kort voor de kerst nog dat de kerncentrale in principe langer kan blijven functioneren. Van Geel wilde eerst ,,nog wat details'' regelen voor hij het nieuws naar buiten bracht.
Onderdeel van de afspraken is dat Borssele ,,zich moet kunnen meten met de beste'' en tot de 25 procent veiligste kerncentrales in de westerse wereld blijft behoren. Daarom zal er elke vijf jaar vergelijkend onderzoek worden gehouden. Het Rijk, exploitant EPZ en de aandeelhouders Delta en Essent vormen daar een commissie voor.
De partijen investeren verder elk 250 miljoen euro in schonere energie en milieu. Delta en Essent steken maximaal 50 miljoen in een 'innovatiefonds' dat de ontwikkeling van schone energie door andere partijen financiert.
Volgens Van Geel verkeert Borssele, dat uit 1973 dateert, met een verwachte levensduur van dertig jaar, ,,in een goede technische staat''.
Als het kabinet op eigen houtje in 2013 de centrale had gesloten, had dat de Staat kunnen komen te staan op een schadeclaim van ,,enkele honderden miljoenen tot ruim 1 miljard euro''. EPZ kan bogen op een onbeperkte vergunning. Dat is met dit zogenoemde convenant niet meer het geval. Eind 2033 is nu de sluitingsdatum, ,,tenzij uit veiligheidsoverwegingen'' buitenwerkingstelling eerder geboden is.
De duurzame investeringen richten zich op een reductie van de uitstoot van het broeikasgas CO2 van 1,4 miljoen ton per jaar. Van Geel wil dat bereiken via energiebesparing, ondergrondse opslag van CO2 en ontwikkeling van nieuwe energiebronnen, zoals biobrandstoffen, waarvoor stro of andere plantaardige grondstoffen worden gebruikt.
Wanneer Borssele daadwerkelijk dichtgaat, zal EPZ ook direct overgaan tot sloop van de centrale, zo is verder afgesproken. Aanvankelijk zou de ontmanteling van de kerncentrale pas na een wachtperiode van veertig jaar na sluiting plaatsvinden.
Milieuorganisatie Greenpeace noemt het besluit van Van Geel een beslissing van ,,politieke onmacht'' om de centrale te sluiten volgens afspraak. Het probleem van het kernafval is nog niet opgelost. ,,Meer of langer kernenergie tegen de klimaatopwarming is een luie oplossing en niet eens de echte oplossing'', aldus F. Bartels van Greenpeace. Met het huidige aantal centrales is de voorraad uranium over ongeveer veertig jaar op. ,,Het is een eindige bron. Daarom moeten we inzetten op de echte oplossingen, die van alternatieve, schone energie.''
Bron: ANP