De Veldgentiaan in de duinen bij Bergen an Zee
© Harold Timans
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 11 september 2022 terug op de volgende startpunten:
11:05 - Breuken in het land van Peel en Maas
24:20 - Konijnen in de Noordduinen (podcast 'Vroege Vogels en andere dieren')
36:05 - Late bloeier: de Veldgentiaan
47:15 - Aangespoelde steur
1:21:40 - Van ego naar eco
1:46:25 - Schemerleven van nachtvlinders
Wie de Veldgentiaan ziet bloeien weet dat de herfst is aantocht is, want het is één van de laatst bloeiende planten van het jaar. Maar ook een heel zéldzame plant, dus de kans dat je ‘m vindt is niet groot. Zeker niet na de droge zomer van dit jaar, want de gentiaan houdt wel van een beetje vocht.
Met zijn boek 'Towards a natural social contract', won de Nederlandse hoogleraar en lector 'Sociale Innovaties' Patrick Huntjens een prestigieuze Engelse literatuurprijs. In zijn boek pleit Huntjens voor 'wat minder ego en meer eco'.
Dwars door het oosten van Noord-Brabant en Limburg loopt een geologische breuklijn: de Peelrandbreuk, honderden miljoenen jaren geleden ontstaan. De breuklijn heeft ook verschillende zijbreuken. En dat is vaak nog wel te zien aan het landschap en de planten die er voorkomen. Ecoloog Nico Ettema heeft er een mooie veldgids over gemaakt: Breuken in het land van Peel en Maas
Ecoloog Nico Ettema in de Maashorst
© Henny Radstaak
Met Vroege Vogels-tv hadden we ons twee dagen ondergedompeld en ingegraven in de Noordduinen. Een smal, maar bijzonder natuurlandschap tussen Callantsoog en Den Helder. Was gisteravond te zien op NPO2, nog terug te kijken via uw smart-tv of onze website. In de duinen zijn konijnen steeds zeldzamer, door de ziekten myxomatose en VHS. En daar gaat drinkwaterbedrijf en duinbeheerder PWN wat aan doen. Eindredacteur Anneke Naafs zoekt dat uit in de nieuwste aflevering van de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’.
© Fotograaf: Katinkal
De opwinding was groot toen afgelopen zomer een grote vis aanspoelde in de Europoort bij Rotterdam. Het dier leek namelijk verdacht veel op de al jaren niet meer in Nederland geziene Acipenser Sturio: de Europese steur. Om uitsluitsel te geven of het echt om de Europese steurr gaat, moet het dode dier op de Universiteit van Wageningen onder de loep worden genomen. Niels Brevé van Sportvisserij Nederland en Reindert Nijland van de Wageningen Universiteit hebben inmiddels het DNA van de steur geanalyseerd, en laten weten dat het -tegen alle verwachtingen in- toch gaat om een Siberische steur. Een exoot die waarschijnlijk is ontsnapt uit iemand zijn vijver… Brevé blijft hoop houden, dus geef vooral al uw waarnemingen van grote vissen door aan Sportvisserij Nederland.
Dode steur bij Hartelkanaal
© Eric Willemse
Is het op zoek gaan naar nachtvlinders een goede manier om een jonge vrouw te verleiden? Romanpersonage Otto denkt van wel. Auteur Jaap Robben schreef het boek Schemerleven, over Otto en zijn hartstochtelijke relatie met de jonge Frieda. Jaap Robben haalde al zijn nachtvlinder-kennis uit de boeken en het werd dus de hoogste tijd dat de schrijver het echte nachtvlinderwerk meemaakt. Verslaggever Merlijn Schneiders en Rik Wever van de Vlinderstichting nemen hem mee op nachtvlindertocht.
Rik Wever van de Vlinderstichting (l) en schrijver Jaap Robben (r)
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.