Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van draken tot kamelen: de motten van de maand mei

  •  
15-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1115 keer bekeken
  •  
Draakrups Jurrien van Deijk

Draakrups

© Jurrien van Deijk

In de maand mei vraagt de Vlinderstichting aandacht voor nachtvlinders, onder de noemer #meimotten. Aan motten kleeft een slecht imago, terwijl ze onmisbaar zijn voor de natuur. Tijdens het controleren van nachtvlindervallen legt Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting uit waarom het negatieve beeld over motten onterecht is. Ook vertelt hij waarom sommige motten opvallende namen hebben. 

Gekke namen

Hyena’s, draken en kamelen in Nederland. Geen excentriek introductieplan van een bevlogen ecoloog, maar de realiteit, zij het dat het motten zijn. Volgens Jurriën zijn deze bijzondere namen eigenlijk best logisch. Waar nu veel naar volwassen nachtvlinders wordt gezocht met lampen, was dat vroeger niet mogelijk. Jurriën: “Vroeger werd er vooral naar rupsen gezocht, daarom zijn veel namen van nachtvlinders nog steeds te herleiden naar de vorm van de rupsen. Je hebt bijvoorbeeld de draak, die heeft hele mooie grote stekels op z’n rug.”

Belang van motten

“Er wonen twee motten in mijn ouwe jas, en die twee motten die wonen daar pas” zong Dorus in 1957. Veel mensen hebben een negatief beeld bij motten: ze eten van je kleding of buxusstruiken. Volgens Jurriën is dit slechte imago onterecht: nachtvlinders zijn onmisbaar in de natuur als bestuivers en als voedsel voor andere dieren. Bovendien zijn veel motten volgens Jurriën “gewoon supermooi”.

meimottenJurrien

#meimotten

Om meer positieve aandacht te vragen voor motten is de Vlinderstichting een actie gestart. Elke dag wordt er op de social media van de Vlinderstichting een mot behandeld onder #meimotten, naar het voorbeeld van blogger en nachtvlinderaar Theo de la Ruelle die hiermee begon in 2020. Zie bijvoorbeeld het instagram en twitter account van de Vlinderstichting. Zie je zelf een mooie, bijzondere of interessante mot? Je kunt het in de maand mei via social media delen onder #meimotten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.