Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Van bodemdieren tot prinsjesdag | Nu in de Natuur

  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1122 keer bekeken
  •  

Van bodemdieren en prinsjesdag tot de verspreiding van de sporen van paddenstoelen... er kwamen veel verschillende dieren langs op de Instagram reels deze week!

Hieronder volgt een overzicht van onze natuurfilmpjes op Instagram Reels:

Paddenstoelentijd 

Herfst betekent paddenstoelentijd! Een paddenstoel is een vruchtlichaam van een schimmel. Met zo’n vruchtlichaam kan een schimmel zijn sporen verspreiden. Dit gebeurt op veel verschillende manieren. Zo laat de inktzwam sporen meevoeren met de wind en schiet de kogelwerper ze weg. De sporen van de stinkzwam stinken nogal. Hier komen vliegen op af die de plakkerige sporen vervolgens, onbewust, naar een andere plek brengen! 

Een mondvol

In deze reel laten we dieren met een mond vol zien! De papegaaiduiker heeft z’n bek vol visjes. Deze zeevogel broedt op kliffen en is in de winter soms te zien in Nederland. De eekhoorn verzamelt lekker warm nestmateriaal, net zoals de egel. De egel maakt zich klaar voor de winterslaap, terwijl eekhoorns ’s winters gewoon actief blijven.

Kleurafwijkingen

De kleuren van dieren kunnen weleens afwijken. Albinisme is bekend; hierbij heeft een dier geen pigment. Dit zorgt voor witte veren of vacht en rode ogen. Leucisme lijkt op albinisme, maar bij leucisme is er nog wel pigment. Deze dieren hebben hun gewone oogkleur en vaak zijn sommige veren of haren nog normaal gekleurd. Melanistische dieren hebben juist meer pigment en zijn dus donkerder dan normaal.

Prinsjesdag

Bij Prinsjesdag hoort natuurlijk de hoedjesparade! Vandaar dat we op deze dag eens wat dieren met bijzondere ‘hoedjes’ lieten zien. De hop heeft een prachtige lange kuif die hij op kan zetten als hij opgewonden is. De pestvogel gebruikt zijn kuif ook voor communicatie; deze speelt onder andere een rol bij de balts. Lepelaars hebben hun lange afhangende kuif alleen in het voorjaar en de zomer.

Blaffende vogels

Niet alles wat blaft is een hond, dat bewijzen deze vogels! De brandgans broedt noordelijk op plekken als Spitsbergen en Groenland en komt in de winter in grote aantallen naar Nederland. De laatste tijd broedt hij daarentegen ook steeds vaker ’s zomers in ons kikkerlandje! De ransuil blaft ook. Deze prachtige uil met kenmerkende ‘oortjes’ broedt in kraaiennesten. De woudaap is een zeldzame reiger die erg verborgen leeft. Ze zijn zo klein dat ze in rietstengels kunnen klauteren!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor